blank

Négynapos munkahét Szlovákiában ?

blank
blank

H I R D E T É S

A Smer-SD ellenzéki párt négynapos munkahét bevezetését javasolja, amennyiben a szakszervezetek és a munkáltatók meg tudnak egyezni ebben. A munkahét lerövidítését a párt a Munka törvénykönyve módosításának keretén belül javasolják ott, ahol erre lehetőség nyílik.

A párt elnöke szerint a szakszervezetek már megnyitották ezt a témát, a kezdeményezésünknek pedig nagy visszhangja van az emberek körében. Robert Fico sajtótájékoztatóján elmondta: az emberek talán hajlandóak lennének a négy munkanapon keresztül egy órával többet dolgozni: „Amennyiben a péntek szabadnap lenne, akkor az emberek összességében így is kevesebbet dolgoznának, mint most az öt munkanap alatt

A tervek szerint a változás nem lenne hatással a munkatermelékenységre, mivel az első négy nap a legproduktívabb, a hosszú hétvégék pedig pozitív hatással lennének az idegenforgalomra, és javítanák a családi élet minőségét is.

A felvetés régóta napirenden van szerte a világon, így az Unió többi országában is, de a vélemények megoszlanak.

A heti 32 órás munkahét bevezetésének ötlete már egy ideje terítéken van például a spanyoloknál, ahol viszont úgy néz ki, hogy beindítják a tesztelését élesben is. Nagyjából 200 cég jelezte részvételi szándékát a tesztelésben, ami nagyjából 3000-6000 munkavállalót fog érinteni. A kormány 3 éves tesztidőszakot tervez, amelyhez 50 millió euró támogatást biztosít. Ezt az Európai Uniótól származó helyreállítási alapból fedeznék.

Forrás: haszon.hu, korkep.sk

#gazdasag #munkaido #hatekonysag #unio #szlovakia #spanyolorszag

H I R D E T É S