blank

Német futárok és eladók: sok munka, kevés fizetés

blank
blank

H I R D E T É S

A csomagküldővállalatok és szupermarketek alkalmazottai számára a koronavírus-válság mindenekelőtt két dolgot jelent: sok munkát és sok stresszt. De, míg munkáltatóik anyagilag profitálnak az online kiskereskedelem és a nagy élelmiszer-kiskereskedők fellendülésből, az alkalmazottak keveset látnak ebből.

A statisztikák szerint a futárok átlagkeresete közel 1000 euróval kevesebb a más szférákban dolgozókénál. Sőt, az utóbbi 10 évben lassabban is emelkedett az említettek fizetése, mint másoké. A tavalyi évben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak az ágazatban átlagosan havi 2924 eurót kaptak – ez körülbelül 1000 euróval kevesebb az összes alkalmazott 3994 eurós átlagnál. Mindez azért is elgondolkodtató, mert a koronavírus-krízisben megugrott a csomagrendelések száma, az idei karácsonyi szezon rekorddal kecsegtet a rendeléseket illetően.

Még rosszabbul jártak az eladók, 2020-ban ugyanis a német szupermarketek alkalmazottai átlagosan kevesebbet kerestek, mint az előző évben. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében az átlagos bruttó havi bér a 2019 második negyedévi 2421 euróról az ez év második negyedévében 2254 euróra csökkent. Ez 167 euró, vagyis csaknem hét százalékkal kevesebb.

Forrás: https://www.tagesschau.de

#Nemetorszag #valsag #kereskedelem #fizetes #alkalmazottak

H I R D E T É S