White hard hat laying over Germany flag. Construction and employ

Német munkaerőpiac: tavaszi megújulás a növekvő fertőzésszámok ellenére

blank
blank

H I R D E T É S

A Német Munkaügyi Hivatal (Bundesagentur für Arbeit) cikke szerint márciusban észrevehető tavaszi fellendülés történt a munkaerőpiacon. Mindez annak ellenére, hogy a fertőzésszámok továbbra is magasak, és egyes gazdasági ágazatokra továbbra is korlátozások vonatkoznak.

„Összességében azonban a munkaerőpiac az egy éve tartó krízis egyértelmű jeleit mutatja” – mondta Detlef Scheele, a Német Munkaügyi Hivatal (BA) elnöke.

A tavaszi fellendülés következtében a munkanélküliek száma 2 827 000, vagyis 77 000 fővel kevesebb, mint az előző hónapban. Kiigazítva a szezonhoz képest ez 8 ezerrel esett. A munkanélküliségi ráta is csökkent: 0,1 százalékponttal, 6,2 százalékra. Tavaly márciushoz képest viszont a munkanélküliek száma 492 ezerrel nőtt. Az alulfoglalkoztatottság, amely figyelembe veszi a munkaerőpiaci politikában bekövetkezett változásokat és a rövidtávú munkaképtelenséget is, márciusban 3 624 000 fő volt. Ez 344 ezerrel volt több, mint egy évvel ezelőtt.

Az ellenőrzött hirdetések jelenlegi adatai szerint március 1. és 25. között 197 000 embert jelentettek be csökkentett munkaidőre. A tényleges felhasználásra vonatkozó aktuális adatok 2021 januárjáig állnak rendelkezésre, a BA extrapolált adatai szerint januárban 2,85 millió alkalmazott után ciklikusan csökkentett munkaidő szerinti juttatásokat fizettek.

Az előző évhez képest a társadalombiztosítási járulékköteles foglalkoztatás 96 ezerrel, 33,51 millió alkalmazottra csökkent januárban a BA előrejelzései szerint. A koronavírussal kapcsolatos intézkedések súlyosan érintik a részben fizetett foglalkoztatást. A BA előzetes, extrapolált adatai szerint januárban 6,87 millió alkalmazott volt, összesen 560 000-rel kevesebb marginálisan fizetett dolgozó, mint az előző év azonos hónapjában. A visszaesés jó két ötöde a vendéglátásnak köszönhető.

Az Osztrák Munkaügyi Hivatal (AMS) utolsó elemzése, mely a koronavírus és a munkaerőpiac kapcsolatát vizsgálja, januárban jelent meg. Eszerint idén január végéig az országban több mint 535 000 embert regisztráltak munkanélküliként, vagy AMS elhelyezkedést segítő tanfolyamain, ez körülbelül 115 000 fős növekedést jelent. Náluk körülbelül 470 000 alkalmazottat regisztráltak csökkentett munkaidőre.

„A turizmus helyzete különösen negatív, ebben a szektorban a munkanélküliség több mint kétszeresére nőtt az előző évhez képest. Ez egyébként inkább a nőket érinti. Hosszabb keresés után sem található semmi pozitív a havi statisztikában” – magyarázta Johannes Kopf, az AMS vezetője.

A koronavírus-válság hosszú ideje rányomja a bélyegét az osztrák munkaerőpiacra: a munkanélküliség 2020. április 13-án tetőzött, összesen 588 234 munkanélkülivel és képzésben résztvevővel. Aztán a munkanélküliség 2020 októberéig csökkent, de ez nem tudta ellensúlyozni az előző hónapok növekedését. A novemberi második lockdownnal a számok ismét meredeken emelkedtek. Ennek eredményeként a regisztrált munkanélküliség 2021. január végén nagyon magas volt, 535 470 szintre nőtt (27,3-százalékkal 2020. január végéhez képest).

Szerző: T.M.

Forrás: https://www.arbeitsagentur.de, https://www.ams.at

#nemetorszag #munkaeropiac #koronavirus #munkanelkuliseg #foglalkoztatottsag #statisztika

H I R D E T É S