blank

Nincs utánpótlás – rengeteg a betöltetlen praxis

blank
blank

H I R D E T É S

2010 és 2019 között 7 százalékkal csökkent a háziorvosok száma, emiatt már minden tizedik praxis betöltetlen – írja a GKI elemzése. A június elsejei adatok szerint 477 településen 645 betöltetlen praxis van Magyarországon, 24 közel 15 éve, 60 több mint 10 éve, 160 pedig több mint 5 éve nem fogad betegeket.

A számok azt is jelentik, hogy sok esetben hosszú éveket kell várni, mire egy praxist újra betöltenek, annak ellenére, hogy a praxisjog eladható és hitelt is fel lehet venni a vásárlásra.  A KSH 2019-es adatai szerint a 6013 praktizáló háziorvos több mint 64 millió esetet látott el, egy orvosra 10 655 eset jutott, egy betegre maximum 12 perc jutott.

Megyei szinten a legtöbb háziorvos, összesen 75 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, szintén magas ez a szám Pest- és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben. A legkevesebb, 16 betöltetlen praxis Komárom-Esztergom-megyében volt.

A betöltetlen praxisok növekvő számának egyik oka, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. A házi orvosok átlagéletkora 58-59 év körüli. A pandémiás állapot csak felgyorsította ezt a folyamatot, mivel a veszélyeztetett (65 év feletti) korosztályba tartozó háziorvosok már nem valószínű, hogy visszatérnek az ellátásba dolgozni.

Miközben a magyarországi keresetek 10 év alatt megduplázódtak, az alapellátásban dolgozók bére 70 százalékkal nőtt, ez egyben azt mutatja, hogy a bérek emelése nem volt elegendő vonzerő a praxisok betöltésére.

Fotó: Envato

#praxisjog #egeszsegugy #ellatas

H I R D E T É S