blank

Nőttek a férfiak és nők közötti bérkülönbségek

blank
blank

H I R D E T É S

Az IBM nemrég közzétett „Nők, vezetői pozíciók és elszalasztott lehetőségek” című tanulmánya megállapította, hogy a cégek 70 százalékánál a nemek közti egyenlőség még mindig nem szerepel a fő szempontok közt.

A kutatásból az is kiderült, hogy csökken a vezető pozícióban lévő nők száma és növekednek a nemek közti egyenlőtlenségek a magas pozíciókban. 2021-ben kevesebb nő töltött be vezető elnöki, alelnöki, igazgatói és menedzseri pozíciót, mint 2019-ben.

Ez különösen igaz Közép-Kelet-Európára –  az itt felállított rangsorban Csehország a 78., Lengyelország a 75., míg Magyarország a 99. helyen áll. A Cseh Iparkamara megbízásából készített felmérése arra jutott, hogy az állások csaknem 90 százalékában a nők bére elmarad a férfiakétól. A Világgazdaság írása szerint a különbség a legjobban fizető pozíciókban, a vezetőknél, szakértőknél, a technikai tudást és diplomát igénylő beosztások esetében a legjelentősebb.

Az egyenlőtlenségek nem csak igazságtalanok, de mérgezhetik a vállalati légkört, akadályozhatják az innovációt és lassíthatják a fejlődést. A felelősségteljes vállalatoknak muszáj megszólalniuk”  – hangsúlyozta a Cseh Iparkamara alelnöke. Szerinte számtalan módszer létezik arra, hogy igazságosan és egyenlően kezeljék az alkalmazottakat. Ebben fontos szerepet játszhatnak az olyan technológiák, mint az MI. Az üzleti élet képviselőinek pedig támogatni kell az uniós szervezeteket és a tagállami kormányokat abban, hogy a fejlett technológiák alkalmazása is utat törjön az esélyegyenlőség, a sokszínűség és a befogadás területén,  az üzleti-, és a közszférában.

#jovedelem #beregyenloseg #felmeres #munkaugy #ibm

H I R D E T É S