blank

Novemberben nőtt a részmunkaidős foglalkoztatás Németországban

blank
blank

H I R D E T É S

Németországban ismét növekedésnek indult a részmunkaidős foglalkoztatás a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének hétfői jelentése alapján.

Az ifo felmérése szerint több havi csökkenés után novemberben 28,0 százalékra nőtt a részmunkaidős foglalkoztatást alkalmazó cégek részaránya az októberi 24,8 százalékról.

A legnagyobb arányban a szállodai szakmában alkalmazzák a részmunkaidős foglalkoztatást, ahol az októberi 62,9 százalékról novemberre 91 százalékra emelkedett a vállalatok részaránya. Az éttermeknél az októberi 53,4 százalék után novemberben a cégek 71,7 százalékánál volt részmunkaidős foglalkoztatás, az utazási irodáknál pedig 88,0 százalék után 91,1 százaléknál.

A részmunkaidős foglalkoztatás szinte minden gazdasági szektorban növekedett: a szolgáltatóiparban a vállalatok 30,6 százalékánál alkalmazták novemberben a szeptemberi 24,0 százalék után. A kereskedelemben 18,8 százalékról 20,7 százalékra, az építőiparban 7,4 százalékról 9,0 százalékra nőtt az arány.

Csökkenést csak a feldolgozóiparban regisztráltak, 31,9 százalékról 30,5 százalékra. Egyes feldolgozóipari területeken viszonylag nagymértékű volt a csökkenés. Az autóiparban például 50 százalékról 36,7 százalékra csökkent a részmunkaidős foglalkoztatást alkalmazó cégek részaránya.

https://www.ifo.de/

Forrás: MTI

#Nemetorszag #reszmunkaido #foglalkoztatas #felmeres

H I R D E T É S