blank

Stagnált a munkanélküliségi ráta az OECD-tagállamokban decemberben

blank
blank

H I R D E T É S

Novemberhez képest nem változott, 6,9 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta decemberben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 37 tagállamában.

Az OECD honlapjára szerint ez 1,7 százalékponttal felülmúlja a pandémia előtti utolsó hónapban, februárban mért szintet. Egy évvel korábban, 2019 decemberében alacsonyabb, 5,1 százalék volt a ráta az OECD-ben.

Tavaly átlagosan 7,1 százalék volt a munkanélküliség az OECD-ben, 2019-ben 5,4 százalék, 2018-ban pedig 5,5 százalék.

Tavaly decemberben a munkanélküliségi ráta novemberrel összevetve a nők körében 0,1 százalékponttal, 7,1 százalékra nőtt, a férfiak esetében 0,1 százalékponttal 6,7 százalékra csökkent, a 15 és 24 év közöttiek körében pedig 0,2 százalékponttal, 14,4 százalékra emelkedett    

Az euróövezetben 8,3 százalékon, az Európai Unióban pedig 7,5 százalékon stagnált a decemberi ráta. A legjelentősebben, 0,2 százalékponttal vagy ennél nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliség Belgiumban, Litvániában, Portugáliában és Spanyolországban, míg 0,2 százalékponttal vagy ezt meghaladó mértékben nőtt Ausztriában, Finnországban, Olaszországban és Luxembourgban.

A decemberi munkanélküliség 6,7 százalékon stagnál az Egyesült Államokban, ami 3,2 százalékponttal felülmúlta a februári értéket. Decemberben a ráta 0,2 százalékponttal, 8,8 százalékra nőtt Kanadában.

Az OECD honlapján Magyarország esetében a novemberi a legutolsó adat. A munkanélküliségi ráta akkor 4,3 százalékra csökkent az októberi 4,5 százalékról.

Forrás: OECD

#munkanelkuliseg #statisztika #eu #pandemia

H I R D E T É S