blank

Sztrájkba kezdenek a német mozdonyvezetők

blank
blank

H I R D E T É S

Sztrájkot hirdetett a német mozdonyvezetők szakszervezete, a munkabeszüntetés a teherszállításban kedd este 7, a személyszállításban szerda hajnalban 2 órakor kezdődik és 48 óráig tart.

A szakszervezet 3,2 százalékos béremelést követel és prémiumot a koronavírus-járvány miatti nehézségekért. A munkaadó ugyancsak 3,2 százalékos béremelést ajánl, de fokozatosan vezetné be.

A GDL legutóbb 2015-ben szervezett sztrájkot, a leghosszabb csaknem hat napig tartott, és szakértői becslések szerint naponta nagyjából 100 millió euró kárt okozott a német nemzetgazdaságnak. A GDL a Deutsche Bahn 320 ezer dolgozója közül csupán nagyjából 37 ezret képvisel, de köztük van a vonatvezetők többsége, a munkabeszüntetés így országszerte járatkimaradásokhoz, késésekhez vezethet.

A jogszabály szerint valamennyi szakszervezet tárgyalhat a munkáltatóval a bérekről, munkakörülményekről, kollektív szerződésről, de mindig az a megállapodás érvényes, amelyet a legtöbb dolgozót képviselő szakszervezet kötött a munkaadóval, és a GDL-nek a DB nagyjából 300 telephelye, üzeme és egyéb szervezeti egysége közül alig húszban van többsége.

Fotó: Wikimedia

Forrás: MTI

#sztrajk #vasut #deutschebahn #nemetorszag

H I R D E T É S