blank

Távmunkában marad a dolgozók egyharmada

blank
blank

H I R D E T É S

Az év végére a dolgozók harmada home office-ban végzi munkáját, arányuk pedig a közeljövőben sem változik jelentősen, így sok cégnek akár 10 évvel kell előrehoznia digitális átalakítási tervét.

Az év végén világszerte az alkalmazottak 32 százaléka tartósan távolról végzi majd munkáját — derül ki a világ egyik legnagyobb informatikai kutatási és tanácsadó cége, a Gartner Group napokban publikált becsléséből, melyet a Tőzsdefórum közölt. A járvány hatásait figyelembe véve is ez közel kétszeres növekedés a két évvel ezelőtti szinthez képest, hiszen 2019 év végén ez az arány csupán 17% volt. Emellett, ahogy idén újra megnyíltak az irodák, az onnan dolgozó alkalmazottak több mint fele már hibrid rendszerben végzi feladatait, vagyis legalább heti egy munkanapot otthonából teljesíthet. 

A távmunkások arányát tekintve a járványhelyzet enyhülése esetén jövő évre sem lát jelentős változást a tanácsadócég, miután becslése szerint 2022-ben ez a mutató minimálisan, 31%-ra mérséklődik. Az országokat és a globális régiókat összehasonlítva ezen a téren az Egyesült Államok jár majd az élen, az amerikai munkaerő 53%-a home office-ban dolgozik majd. Európában az Egyesült Királyságban a távmunkások aránya eléri az 52%-ot, míg Kínában és Indiában ez a mutató csupán 28, illetve 30% lesz.

Az adatok alapján, az elkövetkező egy évben két területen különösen nagy kihívásokat látnak maguk előtt a vállalkozások. A megkérdezettek csaknem fele az értékesítés, mintegy 40 százaléka pedig a pénzügyi folyamatok miatt aggódik. Egy tetemes kör a munkaerő-toborzás (18%) és a marketing (14%) feladatoktól is tart.

Fotó: Envato

#tavmunka #munkahely #hibrid

H I R D E T É S