Women Working at Plant

Tesztelik a négynapos munkahetet Spanyolországban

blank
blank

H I R D E T É S

Spanyolország lehet az első országok egyike a világon, amely tesztelni fogja a négynapos munkahét bevezetésének lehetőségét. A madridi kormány beleegyezett, hogy az érdeklődő vállalatok körében teszteljék a kísérleti projektet. – írja a The Guardian.

Eljött az ideje annak, hogy a négynapos munkahétről szóló igazi vita elkezdődjön.” – mondta Iñigo Errejón, a javaslatot előterjesztő Más País nevű pártelnöke, aki kiemelte, a több ledolgozott óra nem feltétlenül eredményez jobb munkát.

A párt azt javasolta, hogy egy hároméves, 50 millió eurós projekt keretében mérjék fel azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a benne résztvevő közel 200 vállalat minimális kockázati tényezővel számoljon.

A négynapos munkahét költségeit az első évben 100%-ban, a második évben 50%-ban, a harmadik évben pedig 33%-ban lehetne fedezni. – mondják. A 200 résztvevő cég 3000-6000 munkavállalóját érintené a projekt. Az ötletgazda párt szerint fontos, hogy a kezdeményezés valóban a munkaidő, és nem a fizetés vagy a munkahelyek számának csökkentését jelentse.

Az ötlet támogatói a termelékenység növekedésével, a mentális egészség javításával és a klímaváltozás elleni küzdelemmel is érvelnek, hangsúlyozva, hogy a világjárvány kiélezte a jólét, a kiégés, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúly kérdését.

A becslések szerint a pilot program ősszel indulhatna, melyet egy szakértői stáb felügyelne, melyben a kormány, a munkavállalói szakszervezetek és az üzleti lobbi is képviseltetné magát.

Az ötlet iránt nagy az érdeklődés Új-Zélandtól Németországig.

A kezdeményezés ellenzői ugyanakkor azt hangoztatják, „a válság megoldása több munkát igényel, nem kevesebbet”.

Forrás: The Guardian

#spanyolorszag #munkaido #negynaposmunkahet

H I R D E T É S