blank

Több száz tanító nélkül indul a tanév

blank
blank

H I R D E T É S

Hamarosan kezdődik a tanév, de augusztus közepén még mindig több száz általános iskolába keresnek tanítót, így amikor már az órarendeket állítanák össze, komoly gonddal szembesülnek az iskolaigazgatók.

A közszféra állásportálján, a Közigálláson több mint hétszáz betöltetlen tanítói állást szerepel. Sok iskola több hirdetést is feladott, máshol egy hirdetésen belül keresnek matematika, angol, ének, informatika, rajz vagy technika szakos tanárokat is. Van, ahol a harmadikosok tanítója hiányzik, míg számos intézmény olyan munkatársakat keres, akik a napközit felügyelnék.

A tanárhiányban fontos szerepet játszanak az alacsony fizetések. Míg egy pályakezdő pedagógus bére bruttó 230 000 forint pótlékkal együtt, addig a pályakezdő diplomások átlagbére 340 000 forint felett van. A tanárok, tanítók közben nem értik, hogy a fizetésüket a mai napig miért a 2014-es minimálbér alapján számítják: az akkor 101 500 forint volt, míg ma a legkisebb bér már 167 400 forint. Vagyis a tanárok fizetését több mint 60 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy a köznevelési törvényben eredetileg rögzített szintet elérje.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint jelenleg körülbelül 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból, a  mostani 146 ezres létszám pedig a következő öt évben még körülbelül 22 ezer fővel fog csökkeni. Az érdekképviselet alelnöke, Totyik Tamás az Eduline-nak elmondta: a vészharangot már rég meg kellett volna kongatni, ha ugyanis nem lesz változás, akkor 4–5 éven belül padlóra kerül a közoktatás.

Fotó: Envato

#oktatas #munkaeropiac #tanarhiany #berek #szakszervezet

H I R D E T É S