Újságírónő

Az újságírók védelmére szólít fel az Unió

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Bizottság ajánlásokat mutatott be az EU-tagállamok számára az unióban dolgozó újságírók biztonságos munkavégzésének fokozása érdekében. Tavaly több mint 900, újságírók elleni támadást jelentetek az uniós tagállamokban.

„Hivatása miatt egyetlen újságíró biztonsága se kerülhet veszélybe. Támogatni és védeni kell őket kell, mivel szerepük elengedhetetlen a demokrácia működéséhez.” – mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja.

Az újságírók elleni egyre gyakoribb támadásokkal összefüggésben az uniós testület felszólította a tagállamokat, hogy a hatályos nemzeti és európai jogszabályok teljes körű érvényesítésével és az uniós bűnüldöző szervekkel együttműködve alaposan vizsgálják ki az összes ilyen jellegű bűncselekményt, és vonják büntetőeljárás alá az elkövetőket

A bizottság hangsúlyozza: alapvető fontosságú az is, hogy a média megkülönböztetésmentesen férhessen hozzá információkhoz, ideértve a sajtókonferenciákat és a hatóságok birtokában lévő dokumentumokat is.

A testület továbbá arra ösztönzi a tagállamokat, hogy mozdítsák elő az együttműködést az online platformok és az olyan szervezetek között, amelyek szakértelemmel rendelkeznek az újságírókkal szembeni fenyegetések kezelésében.

Mivel a bizottság szerint a női újságírók több fenyegetésnek vannak kitéve, mint férfi társaik, az ajánlásban azt szorgalmazzák, hogy a tagállamok támogassák azokat a kezdeményezéseket, amelyek célja a női újságírók, valamint a kisebbségi csoportokhoz tartozó és az egyenlőségi kérdésekről beszámoló újságírók szerepvállalásának megerősítése.

Ezen felül hangsúlyozzák, hogy a szerkesztőségekben és a médiaágazat egészében egyaránt elő kell mozdítani az egyenlőséget és a befogadást, továbbá elő kell segíteni a kompetenciák és készségek folyamatos fejlesztését az újságírók védelme szempontjából releváns szakmákban.

A tagállamoknak 18 hónappal az ajánlás elfogadását követően jelentést kell benyújtaniuk a bizottsághoz az ajánlás végrehajtása nyomán bevezetett intézkedésekről. A végrehajtáshoz tagállamok uniós finanszírozást is igénybe vehetnek.

Uniós adatok szerint tavaly több mint 900, újságírók elleni támadást jelentetek az uniós tagállamokban.

Forrás: MTI

Fotó: Envato

#eu #ujsagiras #biztonsagosmunka

H I R D E T É S