blank

Covid-illemtan olimpikonoknak

blank
blank

H I R D E T É S

A sportolók számára az olimpiai részvétel mindig különleges, a pénteken kezdődő tokiói játékok pedig ezen felül is rendkívüli lesz a koronavírus-járvány miatt bevezetett előírások következtében.

A maszk viselése és a távolságtartás kötelező lesz, ettől csak bemelegítésnél és verseny közben tekinthetnek el az indulók.

Azoknál a sportágaknál, amelyekben a sporteszközöket többen használják, azokat minden váltásnál fertőtleníteni kell. Ilyen a tornászoknál a gyűrű vagy a korlát, ritmikus gimnasztikában a labda és a szalag, de akár asztaliteniszben az asztal is. A kínai pingpongosok már ki is fejezték nemtetszésüket a covidos előírások miatt, miszerint nem szabad a labdára ráfújni és a játékosok nem húzhatják le a kezüket az asztalon, pedig ezek bevett mozdulatok, rituálék.

Elsősorban a csapatsportágaknál lehet érdekes, hogy mindenkinek külön kulacsot és törülközőt kell használnia.

A sportolók a nézőtérről szurkolhatnak társaiknak – az olimpia ugyanis nézők nélküli, zárt kapus lesz -, de ezt leginkább tapssal tehetik meg, az éneklés, kiabálás, fütyülés tilos.

A díjátadón a sportolók – természetesen maszkban – saját maguk akasztják majd a nyakukba az előzőleg gondosan fertőtlenített érmet, amelyet tálcán nyújtanak át nekik. Szigorúan a saját fokukon kell maradniuk a dobogón, és el kell tekinteniük a kézfogástól, egymás megölelésétől.

Fotó: Wikimedia / Antonio Tajuelo

Forrás: MTI

#olimpia #jarvany #szabalyok

H I R D E T É S