blank

Derékproblémák, nyaki fájdalom – ezt is a home office-nak „köszönhetjük”

blank
blank

H I R D E T É S

Egy olasz kutatás szerint a dolgozók felénél súlyos nyaki fájdalom, 41%-nál derékfájdalom jelentkezett az otthoni munkavégzés során. A megkérdezettek 7 %-a váll-, csípő- és térdproblémákra is panaszkodott. A home office mozgásszervi hatásai miatt egyre több fiatal és középkorú páciens jelenik meg az ortopédiai szakrendeléseken.

Dr. Ráthonyi Gábor, az Affidea Magyarország gerincspecialistája a Tőzsdefórumnak elmondta:  a páciensek fele home office-szal összekapcsolható panaszokkal jelentkezik, ami nem meglepő. Az otthoni munkavégzés miatt az irodai dolgozók többsége ugyanis lecserélte a kényelmes, ergonómiailag megfelelő munkaállomását egy konyhaasztalra és valamiféle ülő alkalmatosságra, vagy rosszabb esetben egyszerűen a kanapéról, ágyból görnyedve dolgozik. Ráadásul a mozgásszegény életmód a korábbihoz képest is még jellemzőbbé vált. Ezek együttesen súlyosbítják a már meglévő mozgásszervi tüneteket vagy az eddig egészséges embereknél is panaszokat okozhatnak.

A szakember szerint a laptopon való munka folyamatos izommunkát igényel, hogy a fejünket megfelelő szinten tartsuk. Ha a számítógépünk nagyon lent van, akkor különösen megterheli a nyaki izmokat, amely fájdalomhoz, görcsökhöz, később pedig keringési problémákhoz vezet. Ehhez társul, hogy ha az izmok elfáradnak, utána tulajdonképpen átveszik a szalagok a tartó szerepet, így az úgynevezett passzív részekben is komoly fájdalmak, mikrosérülések alakulnak ki, illetve egy idő után a porckorong is érintett lesz. Váll és háti gerincprobléma alakul ki a nem megfelelő ülőhelyzet miatt. Ráadásul a home office-ban dolgozók még a minimális napi mozgást is elvesztették, amit korábban a munkahely gyalogos megközelítése jelentett.

A megoldás egyszerű – otthon is meg kell teremteni a szükséges munkakörülményeket: nagyon fontos az asztal magassága, amely megfelel az ergonómiai követelményeknek, azaz a munkavállaló képes egyenesen ülni úgy, hogy a monitor szemmagasságban helyezkedik el, a billentyűzet pedig kényelmesen elérhető enyhén hajlított karral, illetve a talp a talajon nyugszik. Ez talán lényegesebb is, mint a szék, nem javasolt teljesen áttérni álló asztali munkára, hiszen az álló pozíció nagyon sokszor komoly terhet ró a lábra, térdre és visszerekre. A munkaadóknak is érdemes lenne átgondolni, hogy miként támogathatják a home office-t megfelelő munkaállomások biztosításával – javasolja a szakember.

Fotó: Envato

#tavmunka #egeszseg #munkavegzes #munkakorulmeny

H I R D E T É S