Young people playing table tennis in workplace, having fun

Legyen egészségtudatosabb a munkahelyekre való visszatérés

blank
blank

H I R D E T É S

Fél éves otthonunkba való bezártság után az átoltottság szintje és a járvány változásainak következményeként lassan talán fizikailag is egyre többen visszatérnek a munkahelyekre. Ismét fel kell venni a mindennapok ritmusát, meg kell szoknunk a közösséget, fel kell ébresztenünk a személyes kapcsolatainkat. Talán a vállalatvezetők is más szemmel néznek a helyzetre, a munkatársaikra, már csak azért is, mert biztosan nem múlik el nyomtalanul a világjárvány. Talán egyre nagyobb figyelmet kap az egészség, az egészséges életmód, amiért a munkahelyek is tehetnek. Nemcsak amiatt, hogy munkavállalóik jobb teljesítményt nyújtsanak, hanem azért is, hogy mindezt egészségük megőrzésével tegyék, hiszen ez is feltétele a hosszú távú foglalkoztatásnak. Hogy milyen szerepük van a munkáltatóknak az egészségmegőrzésben, ehhez milyen eszközök állnak a rendelkezésükre, többek között erről beszélgetett a Blue Colibri App által szervezett online eseményen Keresztes Anna edző, marketingvezető, Tápler Zita sportpszichológus és Ujhelyi Botond sportszerforgalmazó, sportnagykövet.

Mintegy fél éve újra sokan home office-ban dolgoznak, szinte egész nap a számítógép előtt ülnek, így sokkal kevesebbet mozognak, mintha eljárnának dolgozni. A rossz tartás, a beszűkült mellkas miatt a tüdejük nem tud abban a mozgástartományban mozogni, ami segítené a véráramlást. Ez pedig nincs jó hatással a teljesítményre. Például ilyen hátránya is lehet a mozgásszegény életmódnak, ami nemcsak a munkahelyi teljesítményt befolyásolja, hanem a munkavállaló, azaz az ember életminőségét is. A szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy ha egy munkahelyen mozgásra tudjuk bírni a munkavállalókat, azzal a fizikai és a mentális egészségükért is tehetünk, emellett talán nagyobb kedvvel is térnek vissza dolgozni. A mozgás, a sport ugyanis mindig egy kis színt, egy kis játékosságot tud vinni a hétköznapokba, így az otthon eltöltött hónapok hatásaként bekövetkező kiégés ellenszere lehet.

A munkahelyekre való visszatérés akár jó alkalmat teremthet egyfajta szemléletváltásra, az egészségre való fókusz megteremtésére. Ebben jelentős szerep hárul a cégvezetőre, aki, ha például sportol, példát mutathat a munkavállalóinak, így külső motivációt adhat számukra. Érdemes meglátni, hogy milyen eredményeket hozhat egy vállalat életébe, ha vigyáznak az ott dolgozók egészségére. A rendszeres mozgás lehetőségének biztosítása mellett akár edukációs programokat is indíthatnak a helyes táplálkozás, az egészségmegőrzést témakörében. Ezek nyilvánvalóan nem mennek egyik napról a másikra, viszont, ha sikerül hosszabb távon elérni, hogy egészségesebbé váljanak a munkavállalók, akkor valószínűleg kevesebb időt töltenek betegszabadságon, ha mégis megbetegszenek, hamarabb felépülnek, jobban tudnak fókuszálni a munkájukra, így eredményesebbek lehetnek, a termelőüzemeknél az állóképesség javulásával csökkenhet az üzemi balesetek száma stb.

De az is motiváció lehet a változtatásra, hogy mivel az utóbbi években felértékelődött az egészség szerepe, a munkahelyváltásnál egyre fontosabb szempont lesz az új belépők számára, hogy adott cégnél működtetnek-e ezzel kapcsolatos programokat.

Amellett, hogy a mindennapi sport jó hatással van az egészségre, a teljesítményre, a közösség összehangolódását, a kapcsolatok szorosabbra fűzését, azaz a csapatkohéziót is erősíti. Vannak olyan vállalatok, ahol edzőtermi bérletet biztosítanak a munkavállalók számára, ha kisebb csoportokban járnak edzeni, az is szorosabbra fűzheti a munkatársak közötti kapcsolatot. De olyan is előfordult már, hogy úgy találkozott két, ugyanannál a cégnél dolgozó fiatal az edzőteremben, hogy csak ott derült ki: tulajdonképpen munkatársak. A munkahelyi közösségek összetartását a nagy tömegeket megmozgató versenyeken való részvétel is erősítheti, ilyenkor a nevező csapat tagjai akár együtt is készülhetnek a futó- vagy biciklisversenyre. Ezek az alkalmak egymás jobb megismerését, illetve olyan tulajdonságok felszínre kerülését is támogathatják, amelyekre a mindennapi munkavégzés során nem adódik lehetőség. A közös cél és misszió összekovácsolja a közösséget, a munkavállaló számára pedig több hónapig motivációt ad, mert bármilyen nehézséggel találja szembe magát, vissza tud emlékezni, hogy lefutotta a maratont, így van benne annyi erő, hogy mást is végig tudjon csinálni.

És hogy melyek a legegyszerűbb sportok, amelyeket bármilyen munkahelyi közösségbe be lehet dobni? Akár berendezhetünk az épületen belül egy funkcionális sarkot, amelyet mozgás céljára használhatnak az ott dolgozók. Be lehet állítani egy pingpongasztalt vagy egy dartsot, ami a mozgás mellett közösségformáló erővel is bír. Segíthet, ha van egy „sportnagykövet” a cégnél, aki mondjuk napi szintű mini kihívásokat kínálhat fel, ezáltal kialakulhat egy egészséges versenyszellem a kollégák között, a teljesítményt pedig valamilyen formában lehet díjazni. Érdemes minél több opciót felsorakoztatni, hogy mindenki kiválaszthassa azt a mozgásformát, ami közel áll hozzá. Van olyan cég, ahová rendszeresen jár egy sportszakember és ebédidőben vagy munka után az irodában megmozgatja a munkatársakat. Ha megvan a szándék, a megoldás is megszületik.

Szerző: K.T.

#munkaegeszseg #teljesitmeny #sport #homeoffice #csapatepites #hr

H I R D E T É S