Contemporary office for work, comfortable workplace interior

Megéri-e a főnöködnek, ha jobban érzed magad a munkahelyeden?

blank
blank

H I R D E T É S

A kellemes munkakörnyezet nem költség, hanem befektetés

Egyelőre a hazai munkáltatók közül még kevesen látják, miért és hogyan térül meg számukra, ha alkalmazottaik jól érzik magukat a munkahelyükön és a kellemes munkakörnyezet megteremtésébe feccölnek. Pedig hosszú távon nagyon is kifizetődő. Kertész Csaba munka-és tűzvédelmi szakértővel vizsgáljuk a témát.

Egyáltalán nem mindegy, hogy a munkavállaló milyen környezetben termel vagy szolgáltat. Kihat munkájának minőségére, a cég számára pedig nagyon is fontos, mekkora lendülettel, milyen minőségben végzi azt.  

Bár a régebbi idők munkáltatói nem biztos, hogy értették, miért kéne jól éreznie magukat alkalmazottaiknak, vagy azt gondolták, hogy a munka rovására is mehet, esetleg egyenesen semmittevésre csábít, ha túl nagy az öröm. Letudták a kötelező köröket: a dolgozók egyenek, igyanak, pihenjenek az előírtaknak megfelelően, ám a fennmaradó időben kizárólag a munkára koncentráljanak, olyan környezetben, amely nem vonja el erről túlságosan a figyelmüket. A közérzetük teljesen mindegy, és a fenti okokból egyáltalán nem is érdemes erőltetni, hogy túl jó legyen.  

Holott életünk hozzávetőleg mintegy egyharmadát munkával töltjük. A környezet, ahol végezzük, tehát cseppet sem közömbös.

A munkatársak jelentős hányada nagyra értékeli, ha érzi a megbecsülést, a különleges bánásmódot azáltal is, hogy munkájáért, lojalitásáért cserébe megfelelő munkaeszközöket, testi és lelki épségét megóvó gondoskodást kap. A biztonságosabb céges autótól a márkásabb és funkcionálisabb laptopon át az állítható monitorig széles a lehetőségek tárháza, amivel a munkáltató kifejezheti háláját.

A buszvezetők például ma már egészségük érdekében lengéscsillapított járműveket hajtanak, így téve lehetővé, hogy akár hölgyek is vezessék ezeket a monstre tömegközlekedési eszközöket.

A Z-generációs munkatársak megtartásában kifejezetten nagy szerepe van azoknak a pluszoknak, amik a pénzen felül fejezik ki a munkáltató megbecsülését és törődését.

Hogy mindez hogyan hat az alkalmazott termelékenységére, és hogyan hálálja meg a törődést, valóban változó lehet, de érdemes kockáztatni, hiszen a legtöbben nagyra értékelik a plusz juttatásokat. Itt is, mint mindenben, az arany középutat érdemes keresni, hiszen ami az egyik dolgozót motiválja, az lehet, hogy a másikat hátráltatja, és az sem mindegy, hogy kit milyen pillanatban érnek a szóban forgó hatások.

Nézzünk meg egy példát. Lehet, hogy van, aki kifejezetten örül, hogy munkahelye közelében egy kifőzde üzemel, így gyorsan átszaladhat ebédelni és már előre élvezi a finom illatokat. Lehet, hogy ugyanez az illatár egy érzékenyebb orrú kollégát már zavar a koncentrálásban, vagy van, aki eleinte örült neki, de nap, mint nap már zavarja az erős ételszag.

Néhány kollégát kifejezetten feldob egy kis kutyaugatás, mert vidéken töltött gyermekkorára emlékezteti, míg van, akit bosszant, hogy folyamatosan kizökkenti a munkából.

A környezeti élmények mind az öt érzékszervünkre egyszerre hatnak. Változó, hogy kinek melyik, milyen mértékben érzékenyebb és kifinomultabb.

Érdemes az optimumra törekedni mindenütt, az illatokat, a kellemes zenét, a szép színeket illetően, hogy a lehető legtöbben találják kellemesnek a munkahelyi környezetet a kollégák közül.

Szerző: B.E.

#munkaegeszseg #munkakornyezet #hr #munkavedelem

H I R D E T É S