blank

Negyedmillió kelet-európai vendégmunkás eshet el az oltástól és támogatásoktól Hollandiában

blank
blank

H I R D E T É S

A hollandiai vendégmunkások több mint fele nem rendelkezik az országban bejelentett lakóhellyel, ezért nem részesülhetnek állami támogatásokból, és a koronavírus elleni oltást sem kaphatják meg Hollandiában – írja az NlTimes holland hírportál.

250 ezer, főként Kelet-Európából érkezett vendégmunkás számára négy hónapnál hosszabb idejű tartózkodás esetén kötelező lenne a lakcím-regisztráció. Az  adminisztrációs folyamattal járó nehézségek és a nyelvtudás hiánya azonban elbátortalanítják a vendégmunkásokat, akik gyakran ideiglenes célokat szolgáló telepeken, például üdülőparkokban laknak – ezeknek állandó lakhelyként történő megjelölését a hatóságok viszont nem engedélyezik.

Az adatbázisba való bejegyzés nélkül a külföldi munkavállalók nem jogosultak egészségbiztosításra, amennyiben elveszítik munkájukat. Korlátolt a hozzáférésük a szociális segélyekhez is, és gyerekeik sem járhatnak államilag finanszírozott nyelvtanfolyamokra.

Annak ellenére, hogy fizették egészségbiztosítási hozzájárulásaikat, bejelentett lakcím nélkül a vendégmunkások nem regisztrálhatnak a vírus elleni oltásra sem, Az egészségügyi szakértők szerint ez fokozza az egészségügyi kockázatokat, mivel az érintettek gyakran munkásszállókon élnek, ahol nagyobb a fertőzés és a vírusmutánsok terjedésének veszélye.

Forrás: MTI

#oltas #vendegmunka #hollandia #tamogatasok

H I R D E T É S