blank

Németországban életbe lépett a húsipari dolgozók munkakörülményeiről szóló jogszabály

blank
blank

H I R D E T É S

Januártól már a decemberben kihirdetett jogszabály szerint kell foglalkoztatni a vágóhídi dolgozókat Németországban. Többen is alkotmánybírósághoz fordultak, az azonban elutasította a beadványokat, írja az agrarheute.com.

A Bundestag által elfogadott új jogszabály megtiltja azt a gyakorlatot, hogy a húsipari cégeknél egyes nehéz munkákat alvállalkozók által felbérelt, többnyire kelet-európai brigádok végezzék, átláthatatlan konstrukcióban, egészen más munkavédelmi normák között, mint a cég bejelentett dolgozói.

Bár a decemberben kihirdetett jogszabályt többen is megtámadták az alkotmánybíróságon, az az eredeti tervek szerint január elsejével hatályba lépett. Átmeneti könnyítésként a munkaerő-kölcsönzés idén áprilisig, illetve különleges feltételekkel 2024 ápriliságig még megengedett, utána már az sem.

Az alkotmányírósághoz forduló szervezetek úgy vélik, hogy a változtatás miatt jóvátehetetlen károk lesznek a piacon.  Guido Zeitler, a szakszervezet elnöke szerint az ágazatban alkalmazott több tízezer dolgozó csak profitálni fog az új jogszabályból, a legtöbb vállalkozás pedig már rég felkészült erre – számolt be róla az agrarheute.com.

Fotó: agrarheute.com

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

#mezogazdasag #husipar #nemetorszag #kulfoldimunka

H I R D E T É S