blank

Átlagosan 12 600 forintnyi korrekcióra számíthatnak novemberben a nyugdíjasok

blank
blank

H I R D E T É S

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak a háztartások körében 4,3 %-kal emelkedtek idén január és augusztus között az előző év azonos időszakához képest. Ez pedig azt jelenti, hogy 8,4 százalékos egyösszegű nyugdíjkorrekcióra számíthatnak a nyugdíjasok.

A korrekcióra akkor van szükség, ha a januári – illetve 2021 esetében az évközi – nyugdíjemelés nagyban eltér az inflációtól. A januári kötelező nyugdíjemelés 3%-os volt, ezt egészítette ki a júniusi 0,6%. A KSH által közölt adatok alapján azonban ettől jelentősen eltér az év első 8 hónapjában mért infláció, amely 4,3 százalékos. A különbözetből az év 12 hónapjára számított korrekció idén így 8,4 százalékos lesz – számolta ki a Pénzcentrum.

Az év elején 150 ezer forint volt az átlagnyugdíj, amely 12 600 forintos egyösszegű korrekciót jelentene. 72 ezer nyugdíjas viszont legfeljebb 5000 forintot fog kapni korrekcióként, mert az öregségi ellátásuk mértéke nem éri el a 60 ezer forintot. Fontos tudni, hogy a juttatás egyszeri és nem épül be a nyugdíjba.

#Fotó: Envato

#nyugdij #korrekcio #juttatas #inflacio

H I R D E T É S