blank

Rekordmagasra emelkedett az infláció az euróövezetben

blank
blank

H I R D E T É S

Az energiaárak nagymértékű növekedése miatt az előzetes adatok alapján 2 százalékkal emelkedett az éves fogyasztói árindex az áprilisi 1,6 százalék után az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közölt előzetes adatai alapján.

Májusban az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 13,1 százalékkal. A szolgáltatások 1,1 százalékkal, az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek ára 0,6 százalékkal nőtt.

Az energiaárakat nem számolva csaknem egy százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció ugyancsak 0,9 százalék volt. Áprilisban mindkét kategóriában egyaránt 0,7 százalékot mértek.
  
A fogyasztói árak legnagyobb, 4 százalékos éves emelkedését Luxembourgban regisztrálták. Litvániában 3,5 százalékkal, Észtországban 3,1 százalékkal, Ausztriában pedig 3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A legkisebb növekedés Máltán illetve Portugáliában volt.

Az euróövezeti jegybank várakozásai szerint a következő hónapokban főleg az energiaárak változásának hatására meghaladhatja a 2 százalékos célszámot az árak éves összevetésű emelkedésének üteme. A kiugró számok valószínűleg átmenetiek lesznek, az infláció az év vége felé meredeken lassul és még évekig jóval az EKB célszáma alatt marad.

Forrás : MTI

#infláció #unió #jegybank

H I R D E T É S