Élelmiszerbolt

A vártnál jobban nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Unió statisztikai hivatalának közlése szerint havi összevetésben a kiskereskedelmi forgalom 4,6 százalékkal nőtt. Szakértők szerényebb, 4,4 százalékos növekedésre számítottak májusra az áprilisi 3,9 százalékos csökkenés után.

Éves szinten 9 százalék volt a növekedés, nagyobb a várt 8,2 százaléknál, de elmaradt az áprilisi 23,3 százalékos bővüléstől. Az Európai Unióban – az euróövezethez hasonlóan – 4,6 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedést regisztráltak májusban áprilissal összevetve, éves szinten a forgalom 9,2 százalékkal nőtt.

Éves összevetésben az üzemanyagforgalom 28,4 százalékkal, a nem élelmiszeripari cikkeké 14,8 százalékkal, az élelmiszer és élvezeti cikkeké pedig 0,1 százalékkal nőtt idén májusban az euróövezetben.

Az előző havihoz képest Franciaországban nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom csaknem 10 százalékkal. Hollandiában 9,3 százalékos, Észtországban pedig 8,1 százalékos bővülést mértek. Áprilishoz képest a legnagyobb csökkenést Lettországban regisztrálták májusban, 3,9 százalékosat, míg Finnországban 3,3 százalékkal, Luxembourgban 0,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Magyarországon 0,1 százalékkal nőtt a forgalom havi és 5,8 százalékkal éves összevetésben az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint.

#kereskedelem #forgalom #eurostat

H I R D E T É S