blank

Anyám nyakán. Szülők nélkül nem megy?

blank
blank

H I R D E T É S

Az elmúlt évtizedekben a felnőtté válás folyamata jelentősen átalakult. Azok az életesemények, amelyeket jellemzően a függetlenedéssel szokás azonosítani – ilyen például a tanulmányok befejezése, a munkába állás vagy a saját család alapítása – sokszor jóval későbbi életkorban következnek be.

A magyar lakosság kétharmada szerint akkor tekinthető valaki felnőttnek, ha anyagilag függetlenedik a szüleitől, képes eltartania saját magát és képes önálló döntéseket hozni a pénze elköltésére vonatkozóan – derül ki az OTP Bank megbízásából készített felmérésből, melyet a Pénzcentrum közölt.

A megkérdezettek több mint fele, 22-25 éves korra teszi azt a kort, amikor illene függetlenné válniuk a fiataloknak. A többség ugyanakkor abban is egyetért, hogy önmagában az anyagi önállóság nem egyenlő a felnőtté válással. A lakosság egyharmada ugyanakkor elegendőnek tartja hozzá az anyagi függetlenséget és az anyagi javakkal kapcsolatos felelős döntéshozatalt

Minden negyedik válaszadó véli úgy, hogy a felnőtté válás az elköltözéssel, saját háztartás vezetésével köthető össze. A megkérdezettek 33 százaléka szerint akkor felnőtt valaki, ha saját munkahelye és keresete van. A 18 éves korhatár betöltését csupán minden negyedik ember tekinti a felnőtt lét kezdetének.

A kutatásban résztvevők 39 százaléka egyetért azzal, hogy a szülőknek addig kell anyagilag támogatniuk a gyermekeiket, ameddig szükségük van rá. Ennél jóval kevesebben vannak, akik valamilyen konkrét eseményhez, például házasságkötéshez, az első munkahely megszerzéséhez, a tanulmányok befejezéséhez kötik a szülői támogatás végét.

Fotó: Envato

#felmeres #anyagihelyzet #felnott

H I R D E T É S