blank

Az euróövezetben és az Unióban is csökkent a munkanélküliség

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Unió statisztikai hivatalának jelentése szerint júliusban az euróövezet 19 tagállamában 7,6 százalékra, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 6,9 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta.

Mindkét blokkban 0,2 százalékkal csökkent a mutató értéke a júniusihoz képest. Egy évvel korábban, az euróövezetben 8,4 százalékon, az EU-ban pedig 7,6 százalékon állt a mutató.

Júliusban 14 millió 613 ezren kerestek munkát az Európai Unióban, számuk 430 ezerrel csökkent az előző hónaphoz képest. Az euróövezet országaiban 12 millió 684 ezren voltak munkanélküliek, 637 ezerrel kevesebben, mint júniusban. Az egy évvel korábbival összevetve az EU-ban 1 millió 521 ezerrel, az euróövezetben pedig 1 millió 336 ezerrel volt kevesebb a munkanélküliek száma.

A járvány miatt munkavállalók százezrei kerültek utcára Európában, de az Európai Szakszervezeti Szövetség  becslései szerint az EU-tagállamok kormányai a válság csúcsán több mint 40 millió munkahelyet mentettek meg a rövidített munkavégzés államilag támogatott programjaival.

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát júliusban is Csehországban regisztrálták, 2,8 százalékost, majd Hollandia következik 3,1 százalékkal, illetve Málta 3,3 százalékkal. A helyzet Görögországban a legrosszabb, 14,6 százalékkal, illetve Spanyolországban 14,3 százalékkal.

Fotó: Envato

#munkanelkuliseg #unio #eurostat

H I R D E T É S