blank

Először 100 százalék fölött az euróövezet államadóssága

blank
blank

H I R D E T É S

Emelkedett a hazai össztermékhez viszonyított államadósság az Európai Unióban és az euróövezetben az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, elsősorban a koronavírus-járvánnyal összefüggő állami kiadásnövekedés hatására.

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat által ma ismertetett adatok szerint az államadósság GDP-hez viszonyított aránya az euróövezetben 100,5 százalékra emelkedett a tavalyi utolsó negyedévi 97,8 százalékról és a tavaly első negyedévi 86,1 százalékról.

Az idei első negyedévben Észtországban volt a legkisebb mértékű, 18,5 százalékos GDP-arányos államadósság, amelyet Bulgária (25,1 százalék) és Luxemburg (28,1 százalék) követett.

A legmagasabb államadósság Görögországban volt, 209,3 százalékkal, majd Olaszország következett 160 százalékkal,

Mindössze két országnak csökkent az államadóssága : Litvániáé 1,5, Dániáé pedig 1,4 százalékponttal a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve.

A statisztika szerint Magyarország államadóssága az idei első negyedév végén több mint 39 ezer 110 milliárd forint volt, ami a GDP 81 százalékának felelt meg. A múlt év végén a GDP-arányos államadósság kisebb, 80,4 százalék, 2019 első negyedévében pedig ennél is alacsonyabb, 65,8 százalék volt.

Fotó: Envato

Forrás: MTI

#allamadossag #eurozona #unio #eurostat

H I R D E T É S