blank

Ezek a világ legdrágább városai

blank
blank

H I R D E T É S

A Mercer amerikai vagyonkezelő vállalat minden évben összeállítja a listáját arról, hogy a világ nagyvárosai közül hol és mennyire drága a hétköznapi élet. A 2021-es felmérésből kirajzolódik, hogy a járvány okozta válság, annak megélhetésre, illetve ingatlanpiacra gyakorolt hatásai mennyiben befolyásolták egy-egy város vagy régió gazdasági helyzetét.

A vizsgált mutatók között a lakhatási költségek mellett a tömegközlekedés, az étkezés és a szabadidő is szerepelt. Az idei rangsort a világjárvány valóban jelentősen befolyásolta. Az utazási korlátozások, a home office elterjedése, valamint az országonként eltérő járványhelyzet és az ebből is fakadó különböző járványkezelési és lezárási stratégia miatt ezúttal az összehasonlítás is nehezebb volt – tudta meg a Világgazdaság.

A lista első helyén Türkmenisztán fővárosa, Asgabat végzett. A drága megélhetés annak a következménye, hogy az ázsiai országban elhúzódó pénzügyi válság van, ami az élelmiszerárak drágulását és hiperinflációt okoz, és ez különösen a fővárosban csapódik le. A tavalyi listavezető Hongkong kerül a második helyre. A dobogó harmadik fokát Bejrút kaparintotta meg. A libanoni főváros egy évvel korábban még csak a negyvenötödik helyet foglalta el. A magyar városok közül egyedül Budapest került fel a listára, fővárosunkat a tavalyi 170. helyezés után 2021-ben a 162. helyre rangsorolták.

A Top 10:

1. Asgabat (Türkmenisztán)

2. Hongkong (Kína)

3. Bejrút (Libanon)

4. Tokió (Japán)

5. Zürich (Svájc)

6. Sanghaj (Kína)

7. Szingapúr (Szingapúr)

8. Genf (Svájc)

9. Peking (Kína)

10. Bern (Svájc)

#gazdasag #megelhetes #jarvany #ingatlanpiac

H I R D E T É S