Export.jpg
Export import

Még nagyobb volt a külkereskedelmi többlet áprilisban

blank
blank

H I R D E T É S

Áprilisban az export euróban mért értéke 74,1 százalékkal, az importé 52,6 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. Az áruforgalmi exporttöbblet 914 millió euróval 347 millió euróra javult tavaly áprilisihoz mérten.

Az áprilisi exporttöbblet 26 millió euróval nagyobb lett az első becslésben közöltnél. Az előző hónaphoz képest az export 11,4 százalékkal, az import 7,2 százalékkal csökkent. 2019. áprilisához viszonyítva ugyanakkor a kivitel 9,7 százalékkal, a behozatal 8,1 százalékkal nőtt.

Az év első négy hónapjában az export 17,7, az import 13,3 százalékkal nőtt, az exporttöbblet 2,927 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,284 milliárd euróról.

A gépek és szállítóeszközök kivitele 125, behozatala 82 százalékkal bővült. A közúti jármű exportja több mint 5,5-, importja 4,5-szeresére nőtt az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport az exportoldalon több mint háromszorosára, az importoldalon több mint felével emelkedett.

A forgalomnövekedésben szintén nagy szerepe volt a híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék árucsoportnak, amely kivitelben és behozatalban egyaránt közel háromnegyedével lett nagyobb az előző év azonos időszakához képest – közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal.

#gazdasag #kulkereskedelem #export #import #ksh

H I R D E T É S