blank

Megugrottak az élelmiszerárak a világon

blank
blank

H I R D E T É S

Elsősorban a cukor, a búza és a növényi olajok drágulása miatt, két hónap csökkenés után augusztusban jelentősen nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest – írja az Adózóna.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint az augusztusi árindex 3,1 százalékkal magasabb a júliusinál és 33 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A FAO indexe az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Augusztusban a cukor ára csaknem 10 százalékkal emelkedett egy hónap alatt azon aggályok miatt, hogy Brazíliában, amely a világ vezető cukorexportőre, komoly károkat okozott a fagy. Az olaj árindexe 6,7 százalékkal nőtt, részben annak a hatására, hogy történelmi csúcsra ugrott a pálmaolaj ára, de emelkedett a repce- és a napraforgóolaj ára is.

A szemestermények árindexe átlagosan 3,4 százalékkal haladta meg a júliusi szintet, amiben szerepet játszott, hogy 8,8 százalékkal nőtt a búza ára, mert a korábban vártnál kisebb lesz a termés több vezető exportáló országban. A hústermékek ára minimálisan nőtt, a tejtermékeké viszont valamennyit csökkent augusztusban.

Fotó: Envato

#elelmiszer #aremelkedes #mezogazdasag

H I R D E T É S