blank

Nőtt az infláció az Unióban

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Unió statisztikai hivatala végleges adatai alapján júliusban 2,2 százalékra emelkedett az infláció az euróövezetben a júniusi 1,9 százalékról.

Tavaly júliusban 0,4 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése, majd augusztustól decemberig defláció volt, havonta 0,2-0,3 százalékos éves árindex-csökkenéssel. Legutóbb éves áremelkedés 2018 októberében volt az euróövezetben, 2,2 százalék.

A júliusi infláció meghaladja az Európai Központi Bank 2,0 százalékos célját. A fogyasztói árak emelkedésének viszonylag magas mértéke egyrészt a tavalyi koronavírus-válság miatt kialakult alacsony bázisra, és a válságot követő gazdasági fellendüléssel együtt járó túlfűtött keresletre vezethető vissza.

A legnagyobb mértékben az energiaárak hárultak hozzá az inflációhoz 1,34 százalékponttal, kisebb mértékben drágultak az élelmiszerek, alkoholos és dohánytermékek és a szolgáltatások árai

Az energiaárak az euróövezetben tavaly júliushoz képest 14,3 százalékkal nőttek

Az Európai Unióban 2,5 százalékos volt az éves infláció – a legkevésbé Máltán emelkedtek a fogyasztói árak júliusban, a legnagyobb éves áremelkedést Észtországban regisztrálták, 4,9 százalékosat, valamint 4,7 százalékosat Magyarországon és Lengyelországban.

Fotó: Envato

#inflacio #eurozona #unio #eurostat

H I R D E T É S