blank

Párizs, te drága!

blank
blank

H I R D E T É S

Párizs, Peking, London, Tokió. Az olimpia előtt néhány nappal a Duna House megnézte: a versenyt rendező városok közül hol kell a legtöbbet fizetni, ha bérelni illetve vásárolni szeretnénk egy átlagos méretű lakást.

Tokióban a megélhetési költségek jóval magasabbak, mint a világ városainak 81%-ában – körülbelül 930.000 forintos jövedelemre van szüksége egy egyedülálló felnőttnek, hogy biztosítani tudjon magának egy komfortos életszínvonalat. Ebben jókora szelet az ingatlanár: a Numbeo.com adatai szerint egy egyhálószobás lakást átlagosan havi 424.000 forintért lehet bérelni, ha pedig valaki venni akarna, akkor több mint 3,5 millió forintot kellene fizetnie négyzetméterenként, egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás így közel 178 millió forintba kerül. A magyarországi árakhoz viszonyítva a bérleti díj 2,7, a négyzetméterár pedig 3,3-szeres értékeket jelent.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője a Tőzsdefórumnak elmondta: a korábbi – és a következő, 2024-es – olimpiai helyszínek ingatlanpiacát vizsgálva, a legdrágább továbbra is Franciaország, ahol ötször többe kerül egy lakásvásárlás, mint idehaza. Egy átlagos, 50 m2 nagyságú párizsi, belvárosi ingatlanért több mint 245 millió forintot kellene fizetni, míg Magyarországon a fővárosi átlagárak 50-55 millió forint körül mozognak a belvárosban.

Nem sokkal van lemaradva Peking és London, ahol átlagosan 4,86, illetve 4,7 millió forintot kell fizetni négyzetméterenként egy lakásért. Csak utánuk következik Tokió és Sydney –  Ausztrália legnagyobb városában ráadásul a bérleti díjak is igen magasak, átlagosan havi 600.000 forintra rúgnak a belvárosban, így bérlő szempontból a második legdrágább város London után.

Athénban és Rio de Janeiróban viszont még a budapesti szintnél is olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni – ehhez „mindössze” 30, illetve 26,7 millió forintra van szüksége a potenciális vevőnek egy átlagos lakás esetében.”

Fotó: Wikimedia

#ingatlanpiac #olimpia #dunahouse

H I R D E T É S