oecd

Stagnált a munkanélküliségi ráta az OECD-tagállamokban januárban

blank
blank

H I R D E T É S

Decemberhez képest nem változott, 6,8 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta januárban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 37 tagállamában.

Az OECD honlapjára szerdán felkerült adatok szerint ez 1,6 százalékponttal felülmúlja a pandémia előtti utolsó hónapban, tavaly februárban mért szintet. Tavaly átlagosan 7,1 százalék volt a munkanélküliség az OECD-ben, 2019-ben 5,4 százalék, 2018-ban pedig 5,5 százalék.

Idén januárban a munkanélküliségi ráta decemberrel összevetve a nők körében 0,1 százalékponttal, 7 százalékra csökkent, a férfiak esetében 6,6 százalékon maradt, a 15 és 24 év közöttiek körében pedig 0,2 százalékponttal, 14 százalékra mérséklődött.    

Az euróövezetben 8,1 százalékon, az Európai Unióban pedig 7,3 százalékon stagnált januárban a ráta, már a harmadik egymást követő hónapban mérték ezt a szintet. A legjelentősebben, 0,2 százalékponttal vagy ennél nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliség Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban, míg 0,2 százalékponttal vagy ezt meghaladó mértékben nőtt egyebek között Lettországban, Litvániában, Portugáliában és Szlovákiában.

A januári munkanélküliség decemberrel összevetve 0,4 százalékponttal, 6,3 százalékra esett az Egyesült Államokban, miközben Kanadában 0,6 százalékponttal, 9,4 százalékra emelkedett.

Az OECD honlapján az szerepel, hogy Magyarországon a munkanélküliségi ráta 4,9 százalékra emelkedett a decemberi 4,1 százalékról.

Forrás: MTI

#munkanelkuliseg #oecd #vilaggazdasag #statisztika

H I R D E T É S