blank

Tizenhárom éves csúcson az infláció az energiaárak miatt

blank
blank

H I R D E T É S

Az Európai Unió statisztikai hivatala adatai szerint éves összehasonlításban 3,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában, ami 2008 szeptembere óta a legerősebb ütem.

Szeptemberben is az energia drágult a legnagyobb mértékben, 17,4 százalékkal. Az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek 2,1 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,7 százalékkal kerültek többe.

A legerősebb ütemet, 6,4 százalékot Észtországban mérték, mögötte Litvánia következik 6,3, majd Szlovákia 5,1 százalékkal. A legkisebb mértékben, 0,7 százalékkal Máltán nőttek a fogyasztói árak, majd Portugália következik 1,3, valamint Görögország és Finnország egyaránt 2,1 százalékos emelkedéssel.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke úgy fogalmazott, hogy a magas inflációt okozó tényezők közül “sok” átmeneti. Várakozásai szerint e tényezők egy része a koronavírus-világjárvány után is fennmaradhat. Az EKB mindazonáltal továbbra is arra számít, hogy az áremelkedés üteme gyenge marad, és a következő években nem éri el a 2 százalékos célt.

Fotó: Envato

#inflacio #eurozona #energiaar #eurostat

H I R D E T É S