blank

Tovább gyorsult a termelői árak emelkedése

blank
blank

H I R D E T É S

Júniusban a belföldi ipari termelői árak átlagosan 15,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál és egy százalékkal az előző havinál. Az exportárak 9,7 százalékkal emelkedtek a májusi 9,6 százalékot követően.

Együttesen az ipari termelői árak átlagosan 11,6 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly júniusban – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal. Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers- és alapanyagok drágulása, valamint a forint euróval szembeni árfolyamváltozása befolyásolta.

A beruházási javak 2,3 százalékkal drágultak tavaly júniushoz mérve, a tartós fogyasztási cikkek gyártói 3,1, az energia termelő ágazatok 12,8, százalékkal emelték a termelői áraikat.

Exportban is a kőolajfeldolgozás árai emelkedtek kimagasló, 72,1 százalékos ütemben a vegyipar 48,8 százalékkos mértéke mellett. Az élelmiszerek exportára 8,0 százalékkal emelkedett.

Az első fél évben a belföldi értékesítés árai 10, az exportértékesítés árai 9,4, az ipari termelői árak összességében 9,5 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Fotó: Envato

Forrás: KSH

#gazdasag #aremelkedes #ipar #export #import

H I R D E T É S