Elbocsátás
Elbocsátás

3 dolog, amiért az elbocsátás a legjobb dolog, ami történhetett veled

blank
blank

Az elbocsátás alapvetően nem egy jó dolog, de mi van akkor, ha pont erre van szükséged? Mi van akkor, ha éppen a kirúgás lesz az, ami megadja neked azt a bizonyos löketet, hogy végre azt csináld, amit igazán szeretsz? Íme 3 dolog, ami miatt az elbocsátás egyáltalán nem a világ végét jelenti. 

Felnyitja a szemed 

Ha kirúgnak, akkor minden bizonnyal átértékelődik benned sok minden és egyáltalán nem kizárt, hogy éppen ennek hatására jössz rá: nem is voltál elégedett a korábbi munkahelyeden. Lehet, hogy titkon már réges-rég a felmondást fontolgattad. Persze továbbállni mindig nehéz, ráadásul egy elbocsátás azt a látszatot keltheti, hogy nem vagy elég jó, de nagy eséllyel a teljesítményednek nem sok köze van a döntéshez. A leépítések, átszervezések gyakran járnak elbocsátásokkal, de a kezdeti sokk után próbálj arra gondolni: ez neked egy lehetőség arra, hogy végre tényleg azt csináld, amit szeretsz. Ha a korábbi helyeden nem volt esély a fejlődésre, feljebb lépésre, akkor bizony a kirúgás neked egy ugródeszka, hogy végre megvalósítsd az álmaid, egy olyan helyen, ahol értékelnek és megbecsülnek. 

Nem a világ világ vége 

A kirúgás után teljesen természetes, ha rosszul érzed magad. Ilyenkor nehéz pozitívnak maradni, ez kétségtelen, szóval nyugodtan adj magadnak néhány napot, amíg a sebeid nyalogatod. Viszont fontos, ne hagyd, hogy maga alá temessen ez a dolog. Nyilván lehet csalódott, megbántott, akár dühös is, de ezeket az energiákat próbáld arra felhasználni, hogy valami újba kezdj. Főleg, ha valóban azt érezted, a korábbi munkahelyed nem adja meg neked azt, amire szükséged lenne. Ha úgyis tudtad, hogy a karriered további fejlődése érdekében el akarsz majd jönni, akkor tekints a kirúgásra úgy, mint egy szívességre. Igyekezz a pohár mindig félig tele van elv mentén gondolkodni, adj esélyt magadnak arra, hogy új perspektívákat ismerj meg. Tudjuk, ez nem könnyű, de próbálj tudatosan ügyelni arra, hogy ne vegye át feletted a hatalmat a kétségbeesés. Ha már amúgy is megfogalmazódott benned a váltás gondolata, akkor nincs min keseregni. Fel a fejjel és csak előre! 

Megtanít arra, hogy mit nem akarsz egy munkahelyen 

Gondolj csak vissza az előző munkahelyeden eltöltött időre. Ha úgy érzed nem volt minden rendben, ha nem volt összetartó a csapat, a főnököd meg egy igazi kis mikromenedzser volt, akkor hidd el nekünk, ha azt mondjuk: a kirúgás a legjobb dolog, ami történhetett veled. A stressz, az örökös szorongás, a kommunikációs malőrök mind-mind megkeseríthetik a mindennapjaid, szóval ha a te munkahelyed is ilyen volt, akkor itt az ideje, hogy valami egészen mást keress. Az új állás levadászása során érdemes lehet kialakítanod egy teljesen új stratégiát. Az interjún kérdezz bátran a vállalati kultúráról, céges rendezvényekről, béren kívüli juttatásokról. Ne csak azért fogadj el egy állást, mert kell, hanem azért, mert impozáns az ajánlat, valamit érezhető, hogy megfelelő a munkakörnyezet – erre világít rá a The Mouse cikke is. 

Persze nehezebb a szituáció, ha alapvetően szerettél ott dolgozni, ahonnan kirúgtak, de hidd el, az elbocsátás akkor sem egy katasztrófa. Nem ideális helyzet, de ahogy telik az idő, sokkal könnyebben át tudod majd te is gondolni, hogy mi tévő legyél. Ahogy fentebb is említettük, pár napot bátran adj magadnak, hogy kipihend a traumát, utána pedig újult erővel vesd bele magad a keresésbe. Ehhez tippeket itt, a Karrier Trend oldalán is találsz bőven. 

Forrás: The Muse
Kép forrása: Pixabay
Szerző: G.P.