mentor
Forrás: Envato

3 jó ok a mentorprogram bevezetésére

A munkahelyi mentorok szerepe valójában minden érintett számára rendkívül hasznosak. 

blank
blank

H I R D E T É S

Nem ritka, hogy egy adott munkahelyen a felvett új kollégának nem egyedül kell megbirkóznia a beilleszkedéssel és a szakmai kihívásokkal. Az egyre jobban terjedő mentor programoknak köszönhetően mind a kiválasztott szakmai vezető, mind az új alkalmazott és végső soron a vállalat számára is hasznos és előremutató lehet ennek alkalmazása. 

Hónap kérdése: Te tudatosan fejleszted a soft skilljeid?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Mindenki nyer vele

A mentori szerepre minden esetben egy komoly szakmai múlttal rendelkező kollégát érdemes kinevezni. Egy ilyen pozíció megszerzése egyben annak is a jele, hogy a cég nem csupán elégedett az évek óta ott dolgozó kolléga munkájával, de kiemelten fontosnak és értékesnek is tartja azt. Igazi megtiszteltetés, pozitív megerősítése annak, hogy mások számára is hasznos tapasztalatok birtokában vagyunk, és olyan képességekkel rendelkezünk, melyek segítségével ezeket át is tudjuk adni.  Fontos, hogy a mentor tapasztalt vezető, de ne a közvetlen felettese legyen a mentorát személynek. A program egyik legnagyobb előnye, hogy olyan tapasztalatok birtokában vannak a mentorok, melyeket csak a munkavégzés során lehet elsajátítani. Ezek átadása pedig hatalmas kincs mind a mentortált, mind a cég számára, hiszen ha nő a kiváló szakemberek száma, azzal a munka is hatékonyabbá válhat.

Támasz a kezdetekben

A munkahelyi szocializációt nagyban megkönnyíti egy mentor támogató jelenléte. Ki ne érezte volna elveszettnek magát egy új munkahelyen, vagy pályakezdőként egy teljesen új közeggel ismerkedve? A számtalan ismeretlen arc, a munkahelyi struktúra, amivel meg kell barátkoznunk, illetve a napi kihívások és a megfelelő teljesítés miatt érzett nyomás mind könnyebben elviselhető, ha tudjuk, hogy van egy személy, aki segítő kezet tud nyújtani, amíg otthonosabban nem érezzük magunkat. 

Szakmai sikerek elérése 

Szakmai téren is könnyebben fogjuk tudni felvenni a tempót, ha van egy mentorunk. Egyrészt van kihez fordulnunk, ha a munkánkkal kapcsolatban kérdésünk van. Másrészt az elvégzett feladatok során a mentor az, aki leginkább belelát a működésbe és így észre tudja venni, mik azok a feladatok, melyek nehézséget jelentenek és adott esetben visszajelzéseivel tanácsot és segítséget tud adni ezek kezelésében. Mindennek hatására nemcsak könnyebben tudunk beilleszkedni, de szakmailag is gyorsabban fejlődhetünk. 

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S