munkahelyi jólét, tippek, karrier, hr
munkahelyi jólét, tippek, karrier, hr

5+1 lépés a munkahelyi jólét garantálásához HR-esek és cégvezetőknek

blank
blank

H I R D E T É S

A munkahelyi jólét manapság a vállalatok egyik legnagyobb prioritása, hiszen az elégedett és egészséges dolgozók a cég sikerének zálogai. De hogyan lehet ezt elérni? A pszichoszociális kockázatértékelés a válasz! Olvass tovább és ismerd meg az 5+1 lépést, hogy garantáld a jólétet a munkahelyeden!

Hónap kérdése: Te szívesen lennél önmagad főnöke?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

1. A pszichoszociális kockázatértékelés jelentősége

A pszichoszociális kockázatértékelés olyan tényezőket vizsgál, mint a kommunikáció, vezetési stílus, munkaidő, ergonómia és munkakörülmények. Az elégedett munkavállalók kevesebbet hiányoznak betegség miatt, ritkábban váltanak munkahelyet, ami hozzájárul a vállalat hírnevének és vonzerejének növekedéséhez.

2. Legyen közös együttműködés a vezetőség és a dolgozók között

A közös párbeszéd és a munkavállalók bevonása elősegíti a hatékony és célravezető intézkedések meghozatalát. A munkahelyi jólétet folyamatosan figyelemmel kell kísérni, és a változó körülményekhez való alkalmazkodást közösen kell megoldani.

3. Tedd a munkahelyi jólétet a vállalati kultúra részévé

Egy jól működő vállalatnál a munkahelyi jólét nem csak egy ideiglenes projekt, hanem a vállalati kultúra alapvető része. Integráld a jólétet a cég értékeibe és küldetésébe, hogy mindenki számára világos legyen ennek fontossága.

4. Végezd el rendszeresen a pszichoszociális kockázatértékelést

A kockázatértékelést legalább 3 évente el kell végezni, hogy a cég folyamatosan fejlődjön és alkalmazkodjon a változó körülményekhez. A jólét és a sikeresség egymást erősítik, ami mindenki számára előnyös.

5. Tudd, hogy a munkahelyi jólét elősegítése törvényi kötelezettség is

A törvény előírja, hogy a munkáltatóknak biztosítaniuk kell a dolgozók egészségének és biztonságának megőrzését. A pszichoszociális kockázatértékelés elvégzése tehát nem csupán jó üzleti gyakorlat, hanem törvényi kötelezettség is. A vállalatoknak érdemes tisztában lenniük ezzel, és megfelelően elvégezni a vizsgálatot, hogy elkerüljék a jogi következményeket.

Szakértőként azt javasoljuk, hogy bár 3 év a törvényi kötelezettség, inkább évente ismételjük meg a kockázatértékelést. Egy jól működő szervezetben ez is egy olyan mérés kellene, hogy legyen, mint az évi elégedettség mérés és az EU, valamint a WHO szakmai anyagai is mind ezt ajánlják.

Akik pedig igazán szeretnének figyelni a dolgozóik mentális egészségére, azoknak azt javasoljuk, hogy minden nagy eseménykor készüljön egy ilyen felmérés. Pl.: Átszervezések, elbocsátások, járvány, gazdasági válság, szervezetfejlesztés, más céggel való egyesülés, a munkaerő létszámának jelentős növekedése, stb.

+1. Gondoskodj a munkahelyi jólét folyamatos fejlesztéséről

A munkahelyi jólét elősegítése nem állhat meg a kockázatértékelésnél. Folyamatosan dolgozz a fejlesztésen, bevonva a dolgozókat és a vezetőket a folyamatba. Készíts terveket és célokat, mérj eredményeket, és ünnepeld a sikereket, hogy a munkahelyi jólét és a vállalat hosszú távú sikeressége garantált legyen.

A munkahelyi jólét elérése kulcsfontosságú a vállalatok számára, és a pszichoszociális kockázatértékelés segítségével garantálni tudjuk azt. Kövesd az 5+1 lépést, hogy a cégvezetők és HR-esek együttműködve dolgozhassanak a dolgozók jólétéért, ezáltal hozzájárulva a vállalat hosszú távú sikerességéhez. Ne feledd, a jólét és a sikeresség egymást erősítik, ami mindenki számára előnyös.

Forrás: Worri

H I R D E T É S