diploma, fontossága, hr, munkaerőpiac
diploma, fontossága, hr, munkaerőpiac

A diploma fontossága – A HR szakértő szerint

blank
blank

H I R D E T É S

Hónap kérdése: Milyen tapasztalatod van az egyetem elvégzésével kapcsolatban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Mi számít a munkaerőpiacon: a diploma, a szaktudás vagy mindkettő? A témában jártas HR szakértő tapasztalata a következő:

A diploma fontosságának elemzésekor szét kell szálaznunk a kérdést, hogy valódi válaszokat kapjunk. Az, hogy mennyire van szükség a felsőfokú végzettségre, függ az adott területtől, a munkáltatótól és a jelölttől is. Hogy mit is jelent ez pontosan, abban Horváth-Bükkösdi Fanni segített eligazodni, aki a Jobcapital munkaerő közvetítő cégnél vezetőkiválasztással foglalkozik.

Mindenki számára egyértelmű, hogy vannak olyan állások, melyek csak a megfelelő végzettséggel tölthetők be. Több szakma is felsorolható: a teljesség igénye nélkül például orvos, fogorvos, pedagógus vagy akár pilóta is csak olyan személy lehet, aki rendelkezik a megfelelő képesítéssel. Ezzel szemben egyre több olyan területet találunk álláskereséskor a fejvadász cég szakértője szerint, ahol nem feltétele a pozíció betöltésének a diploma, amennyiben releváns szaktudással rendelkezik a munkakereső.

Az elmúlt évtizedben a munkaerőpiacon lezajlott változás eredményeként a szaktudás és a tényleges tapasztalat mostanra már képes nagyobb előnyhöz juttatni a munkakeresőket, mint a diploma. Míg korábban rendkívül mérvadó volt, hogy egy adott pozíciót csak felsőfokú végzettséggel rendelkező töltsön be, addig ez mára kevésbé hangsúlyossá vált a megkérdezett szakértő szerint.

Ennek egyik oka, hogy egyre több hiányszakma alakul ki. Jó példa erre a mérnököket igénylő műszaki pozíciók, de számos más területet is elért ez a probléma az IT szektortól a vendéglátásig. Abban az esetben, ha a meghirdetett állásra nem találnak képesítéssel rendelkező jelentkezőt, azonban alacsonyabb végzettséggel, de megfelelő szaktudással van pályázó, nem lesz akadálya, hogy ő kapja meg az állást.

A másik ok, hogy bizonyos ágazatokban annyira felgyorsult a fejlődés, hogy az egyetemi képzés szinte nem is tudja tartani a lépést a legújabb ismeretekkel. Éppen ezért a szakmai tapasztalat felértékelődött. Ha azonban az adott cég rendelkezik azzal a tudással, olyan szakértő kollégákkal, akik a friss diplomásokat képesek felzárkóztatni a tényleges munka során, akkor megtehetik, hogy pályakezdő diplomásokat vegyenek fel, és rászánják az időt és energiát, hogy ők képezzék tovább az új munkatársat – fejtette ki Horváth-Bükkösdi Fanni.

Tehát a hiányszakmák és a gyors fejlődés miatt cégenként és a keresett pozíciónként is változik, hogy mekkora hangsúly kerül a diploma meglétére. Ezzel együtt azonban a HR szakember tapasztalata az, hogy a diploma nemcsak a végzettség miatt lehet kritérium egy vállalatnál vagy pozíció betöltésekor. A felsőfokú tanulmányok elvégzése számos kompetenciát fejleszt, melyek a szaktudás mellett tovább növelik a jelentkező esélyeit. Ahhoz, hogy diplomát szerezzünk, hasznos skillekkel kell rendelkeznünk és többek között kitartása, tudásra és tehetségre van szükségünk.

Végül nem lehet kihagyni a képletből az emberi tényezőt, a jelentkezőt sem, ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a diploma fontosságáról. Ahhoz, hogy elnyerjünk egy állást nem elég a végzettség és/vagy a tapasztalat. Meg kell tudnunk győzni a munkáltatót, hogy a sok pályázó közül mi vagyunk azok, akik a legrátermettebbek az állásra. Összességében az mondható el, hogy nem adható egyszerű válasz a kérdésre, a felsorolt tényezők mind szerepet játszanak és minden meghirdetett pozíció esetében máshogy alakul ezek aránya. Az azonban, ha megtanulunk jól kommunikálni és megfelelően tudjuk képviselni magunkat az állásinterjún, mindig előnyünkre fog válni.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S