A munkatárs egészsége a vállalat érdeke is, munkahelyi jóllét, hr, motiváció
A munkatárs egészsége a vállalat érdeke is, munkahelyi jólét

A munkatárs egészsége a vállalat érdeke is

blank
blank

H I R D E T É S

Az elégedett és egészséges munkatárs jobb teljesítményt nyújt és kevesebb időt tölt táppénzen, mint az, aki testi vagy mentális betegségekkel küzd. A munkaadók számára mind egyértelműbbé válik, hogy a szervezetet a munkavállalók alkotják, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a szervezetnél dolgozók egészségi állapota. Az, hogy egészséges legyen a munkakörnyezet, hogy a munkavállalók egyéni védőeszközöket, védőitalt kapjanak, törvényi előírás, azért azonban, hogy lelkileg és fizikailag kiváló állapotú kollégák végezzék mindennapi teendőiket, sokat tehetnek és fontos is, hogy tegyenek a munkáltatók. Hiszen amellett, hogy anyagiakban mérhetően magasabb lesz a teljesítmény, nő a munkavállalói elköteleződés is, hiszen ahol megbecsülik, ahol figyelnek a munkahelyi jóllét megteremtésére, az a munkahely vonzóbb lesz számukra, ezáltal szemmel láthatóan csökken a fluktuáció.

Az egészségmegőrzés kérdése nem csak a nagyvállalatokat érinti

Minden munkahelyen – akár szellemi, akár fizikai munkáról van szó – maguk az emberek jelentik a kulcstényezőt, azaz azt a kapacitást, ami a cég működését adja. Bár az idei koronavírus-járvány hatása érzékelhető a munkaerőpiacon, azonban továbbra sem könnyű jó munkatársakat találni és megtartani őket, így a vállalatok érdeke is az, hogy vigyázzanak a már meglévő munkaerőre. Az is felértékelődött a cégeknél, hogy a munkavállalók valóban jól érezzék magukat egy munkahelyi környezetben, egy munkakörben. Ez a valós igény mind a vállalati, a munkáltatói oldalról, mind pedig a vállalkozások vezetői, HR-es szakemberei részéről is megfogalmazódott, és egyre több helyen esik szó róla, hogy milyen módszerekkel lehet elérni, illetve a szakembereknek milyen eszközeik, lehetőségeik vannak arra, hogy a cégen belül erősítsék, fejlesszék ezt a szemléletet.

 A vállalati egészségmegőrzés két területre fókuszál: a mentális és a fizikai egészségre, és ennek a két fontos szegmensnek egyensúlyban kell lennie.

Hogy a fizikai vagy a mentális terhelés magasabb-e egy-egy kollégánál, az függ a munkakörtől, a munkáltatótól, de az ágazattól is. A vállalati menedzsmentnek mind a fizikai, mind a mentális egészséggel kell és érdemes foglalkoznia. A mentális leterheltség elsősorban a felfokozott tempó miatt éri a munkavállalót, a folyamatos nyomás, a megfelelési vágy, a stressz korunk jellemzője, és mint ahogy más területen, a munkahelyen is megjelenik.

A ma embere számára kihívást jelent összeegyeztetni a munkát és a magánéletet, és már csak azért sem válik ketté a két terület, mert szinte állandó a jelenlétünk a virtuális terekben. Az idő- és feladatnyomás szinte észrevétlenül rengeteg energiánkat elszívja. A fizikai munkát végzőknél a megfelelő munkakörülmények és a környezeti tényezők játszanak szerepet egészségük védelmében, a szellemi munkát végzőknél pedig pl. a sok ülés, a monitor folyamatos nézése terhelheti meg a szervezetet.

(HR)-Eszközök az egészség védelmére a munkahelyeken

Számos eszköz áll a munkáltatók rendelkezésére dolgozóik mentális és a fizikai terhelésének enyhítésére. A munkahelyen érdemes áttekinteni a munkaköröket, egyénenként elemezni a munkaidőt, de akár a megfelelő munkaelosztás is hozzájárulhat a munkavállalók a munkahelyi jóllét meglétéhez. A fizikai munkát végzők egészségének megőrzése érdekében sokat jelenthet, ha tisztában vagyunk vele, hogy ergonómiailag megfelelő-e a munkaállomás kialakítása, az egészséget szolgálják-e a székek, mennyi időt töltenek monitor előtt a munkatársaink, majd ezek alapján új szabályokat kialakítani, például szünetek beiktatásával. Esetleg olyan eszközöket, szemüveget, monitorszűrőt, védőfelszereléseket beszerezni, amelyekkel enyhíthető a test terhelése. A coaching (akár egyéni, akár csoportos), a tréning, a céges családi programok vagy a közös szabadidős rendezvények oldják a stresszt, és ezeket már nem csak a nagyobb vállalkozások alkalmazzák.  Ha a cégvezető vagy a tulajdonos figyelmet fordít erre, már enyhítette a kollégáit ért mentális nyomást, nem beszélve arról, ha meg is kérdezi tőlük, mitől éreznék jobban magukat.

Az egészséggel mindenki nyer

Ha a kis- és közepes vállalkozások tesznek a munkatársaik egészségéért, jóllétéért, azáltal könnyebbé válik a munkaerő bevonzása és megtartása, egyben megnő a munkatársak hatékonysága. Az ilyen lépések eredményeként a külső motivációról a belső motivációra tevődik át a hangsúly a cégnél dolgozóknál, ami pedig jelentősen hat a teljesítményre.

A belső motiváltság erőteljesen befolyásolja, hogy akarnak-e dolgozni a kollégáink, meg akarják-e oldani a feladataikat, egyáltalán azok mennyire fontosak nekik.

Ha a munkavállalók jól érzik magukat a munkahelyükön, ahol nem ül rájuk egész nap a stressz, ha kényelmes a munkakörnyezetük, jelentősen megnő a termelékenységük, egyben hatékonyabban dolgoznak és láthatóan magasabb lesz a munkájuk minősége.

 Nagyban függ a munkahelyi jóllét a vezetés attitűdjétől, a coachingszemléletű vezetői magatartás például hatékony együttműködést eredményez. Ma már a vezetők jelentős része külső szakember bevonása helyett inkább saját magát képezi, hogy képes legyen minél jobban együtt dolgozni a kollégáival, hogy oda tudjon figyelni rájuk és pozitív visszajelzéseket adni számukra. Egyre több vállalkozásnál lehet igénybe venni munkahelyi masszázst, esetleg (a juttatási csomagban) konditerem-bérletet biztosítanak dolgozóiknak. A családi napok vagy a közös céges rendezvények egyre többször valamilyen sportos alkalmat jelentenek. Mindezek mellett természetesen a munkavállalónak is oda kell figyelnie az egészségére, hiszen ez kétoldalú dolog, ezért nem hagyható ki az egyén felelőssége sem.

Szerző: Kis Tünde
Fotó: Envato

H I R D E T É S