apaszabadság
apaszabadság

Apaszabadság: Minden amit tudni kell 

blank
blank

H I R D E T É S

2023-ban gyermeked születik vagy örökbefogadsz? Összefoglaltuk, mit kell tudnod apaként az igénybe vehető pótszabadságról. 

2019 nyarán lépett hatályba az Európai Parlament és Tanács irányelve, melynek célja a munka és magánélet közötti egyensúly kialakításának elősegítése a szülőknek és gondozóknak. Az uniós tagállamoknak 2022. augusztus 2-vel járt le a határidejük az irányelvet saját jogrendjükbe átültetni. Ezek alapján jelenleg az alábbi feltételekkel vehető ki az apaszabadság. 

Hány nap jár? 

A korábbi 5 nap helyett mostantól az irányelvben minimumként meghatározott 10 munkanapos pótszabadságot vehetnek ki az apák, legfeljebb két részletben. Erre két hónapjuk van a gyermekük születésétől vagy az örökbefogadást engedélyező határozattól számítva. 

A szabadság alatt a kormány az első 5 napban 100%-os távolléti díjat biztosít, a további 5 napban azonban a munkáltatót terheli a távolléti díj, melyet a 100% helyett 40%-ban határozott meg a kormány. Ezek alapján közel sem biztos, hogy az apák a második 5 napot is ugyanannyian igénybe veszik, mint a 100%-os távolléti díjjal járó első 5 napot. 

Nem időarányosítható

Fontos tudni, hogy ez a pótszabadság nem időarányosítható, ami azt jelenti, hogy ha év közben, esetleg év végén keletkezett a munkajogviszonyod, a pótszabadság száma akkor sem változik, ugyanannyi jár. 

Amibe a munkáltató nem szólhat bele

A meghatározott két hónapon belül az apák bármikor kivehetik az apaszabadságot, ennek időpontjáról nem kell egyeztetniük sem engedélyt kérniük a munkáltatótól. Tehát akkor is kivehető a pótszabadság, ha az éppen a vállalat szempontjából nem a legelőnyösebb időpontban történik gazdaságilag és például a rendes éves szabadságot nem adja olyankor ki a céged. 

További két fontos tudnivaló, hogy az apaszabadság alatt a munkavállalónak nem mondhat fel a munkáltatója, valamint hogy a pótszabadság próbaidő alatt is bármikor kivehető. 

Minden apát biztatunk, hogy éljen ezzel a lehetőséggel és vegye ki a neki járó apaszabadságot, töltsön minél több időt újszülött gyermekével, mert ezek az idők pótolhatatlanok.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S