nyelvtudás, szakmák
nyelvtudás, szakmák

7 menő állás idegen nyelvtudással

blank
blank

H I R D E T É S

A nyelvtanulás megváltoztathatja az életedet és a karrieredet. A cikkben néhány olyan munkát mutatunk be neked, amelyek akkor válnak elérhetővé, ha beszélsz legalább egy idegen nyelvet.

Hónap kérdése: Te hány idegen nyelvet beszélsz?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

1. Magántanár

A magántanár olyan pedagógus, aki személyre szabottan dolgozik. A foglalkozásokra gyakran a tanórák vagy a munka után kerül sor. Mivel ebben a munkakörben valószínűleg szabadúszóként fogsz dolgozni, teljes mértékben te választod meg a tanítási módszeredet és azt is, hogy milyen ütemben haladjatok a tanulással.  Szabadúszóként azonban a marketingre is nagy hangsúlyt kell fektetned. Ki kell menned az online hirdetési piacra, hogy észrevegyenek és megismerjenek.

A magántanár egyik kedvelt válfaja az online korrepetitor. Sokan választják ezt az utat, mert szeretik a rugalmasságot, amit ez nyújt. Ha tetszik az ötlet, hogy bármikor és bárhol dolgozhatsz, akkor legyél online korrepetitor. A legfőbb előnye, hogy mivel az egész munkáját online végzi, sokkal szélesebb piac felé nyitja meg az ajtót. Többé nem korlátoz az idő vagy a földrajzi elhelyezkedés.

2. Tolmács

Ha nyelvvel kapcsolatos munkát végzel, de nem tanítasz másoknak nyelvet, akkor valószínűleg valamilyen “hídmunkát” fogsz végezni. Ez azt jelenti, hogy megkönnyíted a kommunikációt a felek között egy adott helyzetben.  A tolmácsok leginkább nyilvános eseményeken, nemzetközi konferenciákon, vagy sportversenyeken láthatók. Függetlenül a platformtól vagy a tömeg nagyságától, a feladat lényege ugyanaz: a nyelvi nehézségek áthidalása. 

Átérezheted, hogy milyen lehet tolmácsnak lenni, ha bejelentkezel a FluentU oldalra, és kiválasztasz egy videót a célnyelven. A FluentU hatalmas választékkal rendelkezik hiteles videókból 10 nyelven, például inspiráló előadásokból, hírrészletekből és filmrészletekből.

3. Fordító

A fordítói munkát gyakran otthonról, a dolgozószobádban vagy bárhol, bármelyik kávézóban nyugodtan végezheted.

A fordítás az a folyamat, amelynek során egy szöveget a célközönség számára érthetővé teszünk. A fordítók általában egy második nyelvről fordítanak az anyanyelvükre. A tolmácsokkal ellentétben, a fordítók gyakran a színfalak mögött dolgoznak, türelmesen alakítják át a szavakat, gondolatokat és szándékokat egy másik nyelvre. A fordítók fontos szerepet játszanak társadalmunkban, és sokféle típus létezik. Az irodalmi fordítókon kívül vannak szakfordítóink, akik különböző területeken dolgoznak.

4. Gyermekkönyv-író

A gyermekirodalom írása jó módja annak, hogy elkezdj írni, különösen akkor, ha a használt nyelv nem az anyanyelved. A gyermekirodalom egyes területei nagyrészt kiaknázatlan piacok, rengeteg belépési lehetőséggel a kétnyelvűek számára. Érdemes tehát elgondolkodni, hogy kipróbáld magad ezen a területen.

5. Blogger, vlogger, előadó

Blogol és vlogolj, írj és mutasd meg őszintén a tapasztalataidat, még a sebezhetőségedet is. Beszél az új nyelvek tanulásáról, fóleg, ha erről szólnak a napjaid. Videókat is megoszthatsz az utazásaidról. Figyelj arra, hogy az olvasóid, nézőid nemcsak azt akarják tudni, hogy a posztjaid mögött egy valódi ember áll – hibákkal és mindennel együtt -, hanem azt is tudni akarják, hogy valójában miről is szól az életed.

6. YouTuber vagy podcaster

Gondoltál már arra, hogy saját nyelvtanulásos youtube csatornád legyen? Kerüld meg a nagy médiakonglomerátumokat, menj át a YouTube-ra, és hozd létre saját csatornádat. (Vagy podcastok esetében töltsd le az ingyenes Audacity szoftvert.)

Az első dolog, amit a tartalmaid alakításához tenned kell, hogy felmérd a terepet, és tanulj abból, amit más YouTuberek csinálnak.

Nem kell teljesen újra feltalálni a spanyolviaszt. Csak egy olyan karakterre van szükséged, ami egyedi, ami teljesen a sajátod. Nézd meg, hogy másoknál mi működik, majd öntsd bele a saját személyiségedet a saját nyelvtanulásos videóidba. Ha vicces vagy, légy vicces. Ha komoly vagy, légy komoly, de érdekes.

Íme néhány nyelvtanulási csatorna a YouTube-on, hogy elindulhass:

Speak English With Misterduncan (angolul)
Señor Jordan (spanyol)
Alexa Polidoro (francia)
Deutsch Happen (német)
Learn Chinese with Emma (kínai)
Bobby Judo (japán)

7. Idegenvezető

Képzeld el, hogy turista vagy egy idegen országban. Nem beszéled a nyelvet, és nem ismered ki magad. Nem éreznél megkönnyebbülést, ha valaki, aki beszéli a nyelvedet, körbevezetne, és elmagyarázna neked mindent? Ha így nézzük, könnyen megérthetjük, hogy sok turista miért választja a saját honfitársai által szervezett nemzetközi utazási csomagokat. Egy olyan idegenvezető, aki képes áthidalni a nyelvi és kulturális szakadékot a turisták számára, elsőrangú árucikk. 

+ 1 Termék lokalizációs menedzser

Tudtad, hogy a McDonald’s étteremnek Indiában még Big Mac sincs az étlapján? Helyette van a Maharaja Mac, egy marhahús nélküli változat. Ennek oka, hogy Indiában a teheneket tisztelik, és a vállalat nem akarja megsérteni az emberek vallási meggyőződését. Lehet, hogy nem nyilvánvaló, de még egy olyan erősen szabványosított vállalat, mint a McDonald’s is a helynek megfelelően specializálja a termékeit. Izraelben például a McShawarma, Japánban pedig a Mega Teriyaki Mac.

Lokalizációs menedzserre van szükség ahhoz, hogy ezeket a termékeket helyesen lehessen bevezetni – ami magában foglalja a termékkutatást és -fejlesztést, a címkézést és a marketinget. Egy olyan kétnyelvű, aki nemcsak a nyelvet beszéli, hanem az adott ország lakosainak érzékenységét is tökéletesen megérti, kiváló lehet ebben a munkában.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S