elelmiszer-valsag-energiavalsag-europa
elelmiszer-valsag-energiavalsag-europa

Tényleg élelmiszer válság közeledik Európában?

blank
blank

H I R D E T É S

Egyes európai gazdálkodók leállítják a termelést ezen a télen a magas energiaárak miatt. Ez pedig tovább veszélyezteti az amúgy is válságban lévő globális élelmiszer-ellátást.

Európában nagy valószínűséggel energiaválság fok kialakulni idén télen, mivel a régió országai nagymértékben függenek Oroszországtól a földgáz tekintetében. Oroszország azonban az ukrajnai invázió miatti szankciók következtében technikai problémákra hivatkozva lezárt egy jelentős Európába vezető vezetéket. Európa pedig teljes orosz olajtilalmat tervez a télen. Emiatt nagymértékben megugrottak a földgáz árak, amelyek már a háború előtt is emelkedtek a világjárvány miatti korlátozások enyhülésével fellendülő kereslet miatt.

Mivel az élelmiszer-előállítási folyamat során energiára van szükség, a gazdálkodók és az élelmiszer-termelők számára hatalmas problémát jelentenek az emelkedő árak, így az előttünk álló hidegebb hónapokban némileg leállnak vagy lelassulnak a termeléssel.

A Nordic Greens Trelleborg, a legnagyobb svéd paradicsomtermelő azt közölte, hogy idén nem ültet télen, mert a jelenlegi áramárak miatt veszteségesen működne – ezt az Afton Bladet nevű svéd lap írta meg. Ennek az az oka, hogy a Nordic Greens már az év elején befagyasztotta a paradicsomárakat, amikor alacsonyabbak voltak az áramárak. Ez az első alkalom, hogy a cég felfüggeszti a termelést.

Emelkedő üzemanyagárak

A Copa-Cogeca uniós gazdálkodói szakszervezet a Financial Timesnak elmondta , hogy a tej- és sütőipari ágazatot érinti leginkább az üzemanyagárak emelkedése, mivel a pasztőrözési és tejporgyártási eljárások sok energiát fogyasztanak. Ez viszont megemelte a vaj és a tejpor árait, amelyek augusztus végén 80, illetve 55 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Mindeközben Hollandiában egyes üvegházak – amelyek szabályozzák a hőmérsékletet a szezonon kívüli termesztéshez – leállítják vagy csökkentik a termőterületeket ezen a télen a drága üzemanyagárak miatt, erről a Reuters számolt be. Hollandia egyébként a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre az Egyesült Államok után, így a mezőgazdasági termelés csökkenése a gyümölcs-, zöldség- és virágszállítmányokat érintené.

Energiaválság

Az energiaválság miatt lelassuló ember alkotta gazdálkodási megoldások miatt az iparág idén visszamehet az időben.

„Olyan, mintha ismét visszamennénk az időben, hiszen Spanyolország télen, az észak-európai országok pedig nyáron saját maguk termelik a zöldségeket” – mondta Cindy van Rijswick, a Rabobank elemzője a Reutersnek. – Vannak, akik azt mondják, talán ennek így is kell lennie.

Forrás: Insider
Fotó: Envato

H I R D E T É S