fizetes, atlagkereset, nok, ferfiak
Fotó: Freepik

Most kiderült, ennyivel több a férfiak fizetése a nőkénél

blank
blank

H I R D E T É S

A bruttó átlagkereset 21 százalékkal nőtt éves összevetésben az első negyedévben, derült ki a KSH adataiból. Valamint az elemzésből arra is fény derült, mennyivel több a férfiak fizetése a nőkénél.

Az első negyedévben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 508 300 forint volt. Vagyis 21 százalékkal nőtt éves összevetésben, ilyen mértékű növekedésre az elmúlt 15 évben nem volt példa – emelte ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi tájékoztatójában.

Az első negyedév

A Munkaerőpiaci folyamatok I. negyedév című tájékoztató szerint a keresetek növekedéséhez nagyban hozzájárult a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állomány hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatása (az úgynevezett fegyverpénz). Amely 6 százalékpontot magyarázott az emelkedésből.

A minimálbér emelése

Ezen felül fontos tényező volt még egyebek mellett a minimálbér 19,5 és a garantált bérminimum 18,7 százalékos emelése. Amelynek hatására előbbi havi bruttó 200 ezer forintra, utóbbi pedig havi bruttó 260 ezer forintra nőtt – tették hozzá. Arra is kitértek, hogy a legjobban fizető nemzetgazdasági ág az első negyedévben a fegyverpénz jelentős keresetemelő hatása miatt a közigazgatás volt. Itt meghaladta a 823 ezer forintot a havi bruttó átlagkerese, amely  810 032 forint volt az információ és a kommunikáció, illetve 807 452 a pénzügyi szolgáltatás területén.

Akik a legrosszabbul jártak

A legrosszabbul fizetett nemzetgazdasági ág – 309 ezer forinttal – a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás volt. Azonban a mezőgazdaságban, az építőiparban és a szociális ellátásban dolgozó teljes munkaidősök átlagkeresete is kisebb volt 380 ezer forintnál. Hozzátették, 2022. január-márciusban minden nemzetgazdasági ágban nőtt a bruttó átlagkereset az előző év azonos időszakához képest, az energiaipar kivételével mindenütt 10 százalék felett.

A férfiak fizetése ezért több

A KSH adatai szerint az első negyedévében a férfiak havi bruttó átlagkeresete 24 százalékkal volt magasabb a nőkénél.

A két nem közötti rés a fegyveresek magas szolgálati juttatása miatt nőtt. Arra is rámutattak, hogy az első negyedévben változatlanul a fővárosi székhellyel rendelkező szervezeteknél dolgozók bruttó átlagkeresete volt a legmagasabb, meghaladta a 639 ezer forintot.

A megyék közti differencia

A megyék között a rangsor végén Szabolcs-Szatmár, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megye állt. Ahol az átlagkereset a bruttó 400 000 forintot sem érte el. Az adatok megállapításánál a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásokat, a költségvetési intézményeket és foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteket vették alapul.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

H I R D E T É S