átlagkereset, fizetés, bér, ksh
Fotó: Envato

Állítólag közel 500 ezer az átlagkereset, de mit jelent ez a valóságban?

blank
blank

H I R D E T É S

Néhány nappal ezelőtt láttak napvilágot a KSH legfrissebb adatai, melyek szerint decemberben a hazai átlagkereset közel 500 ezer forint, egész pontosan 492 800 forint volt. Ez persze nagyon impozánsnak tűnik, de a helyzet az, hogy az átlagember nem keres ennyit. Viszont akkor mi az oka annak, hogy a KSH adatai alapján mégis ennyi a fizetésünk? Máris mutatjuk azokat a tényezőket, amik nagyban befolyásolhatják a számokat.

Egyfelől tudni kell, hogy ez egy decemberi adat, ami már csak azért is különleges, mert karácsony előtt számos cég jutalmazza meg a dolgozóit, ami sok esetben pénzbeni juttatás. Ez a juttatás hozzáadódik a nagy közöshöz, ennek eredményeként pedig a statisztikai adatok is magasabb számot fognak mutatni. Vagyis ez lehet az egyik oka annak, hogy az év utolsó hónapja kimagasló eredményeket mutat a fizetések tekintetében. Viszont, ha visszakeressük a novemberi számokat, jól látható, hogy “csak” 482 400 forint akkor az átlagkereset, ami szintén nagyon magas és amennyit szintén csak kevesek visznek haza.

Torzító tényezők

Tehát, ahogy azt már fentebb is írtuk az átlagember nem az átlagkeresetet viheti haza, ugyanis azt rengeteg tényező befolyásolhatja: többek között az eleve magas keresetűek bére, ugyanis ez az, ami jócskán felhúzza a nagy országos átlagot.

Mit visz haza egy átlagember?

A témában a Portfolio írt egy egészen részletes és közérthető cikket, melyben kifejtik, az átlagember a mediánbért viszi haza jellemzően. Mit is jelent ez pontosan? Ha a fizetéseket sorba állítanánk a legalacsonyabbtól kezdve egészen a legmagasabbig, akkor a középen álló dolgozó bruttó keresete 380 ezer forint, a mediánbér pedig a portál számításai szerint így nettó 252 ezer forinton alakult az év utolsó hónapjában. Ez azért már közelebb áll a valósághoz, igaz?

Mit mond az átlagember?

A témában igyekeztünk reálisabb képet kapni, ezért megkérdeztük az “átlagembert”, hogy mit is gondol a decemberi adatokról, valamint volt-e ennyi a fizetése a decemberi hónapban. A neve elhallgatását kérő hölgy úgy fogalmazott, neki a közelében sincs a fizetése a fentebb említett adatoknak, de tisztában van vele, hogy sokan sokkal jobban keresnek nála, ami értelemszerűen felhúzza az átlagot. Kérdésre válaszul elmondta, az ő fizetése valóban a mediánbér környékén mozog, de még azt sem éri el teljesen, azonban decemberben kapott ő is jutalmat, így a nagy közös országos átlagot ő is emelte.

A kérdésben többeket is megkérdeztük jellemzően azt a választ kaptuk, hogy a 500 ezres álomfizetés még valóban csak álom.

Szerző: G.P.

Fotó: Envato

H I R D E T É S