gyakori-munkahely-valtas-job-hopper
gyakori-munkahely-valtas-job-hopper

Gyakori munkahely váltás? Így magyarázd meg!

blank
blank

H I R D E T É S

Mindenki tudja, hogy ha gyakori a munkahely váltás az életedben, az nem fog jól mutatni egy állásinterjún, amikor az önéletrajzod elemzésére kerül sor.

Korábban már írtunk a job hopper jelenségről, azonban azt nem írtuk le, hogyan reagálja le egy munkavállaló, ha rákérdeznek a gyakori munkahely váltás okára. Egy ideális világban, minimum két évig kéne maradnod egy munkahelyen. A munkáltatók pénzébe és idejébe kerül az, hogy megtalálják a tökéletes jelöltet főleg, ha számításba vesszük a betanítás költségét is. A pénzügyi részen kívül egy másik dolog is probléma lehet, mégpedig a megbízhatóság. A toborzókban és menedzserekben kételyt kelthet az, ha azt látják, hogy könnyen ott hagyod a munkahelyed.

Így hozd ki a legjobbat a helyzetből

Ha van pár rövidre sikerült munkaviszony az önéletrajzodban, az még nem jelenti azt, hogy örökre munkanélküli leszel. Csak készülj fel arra, hogy erre szinte biztosan ráfognak kérdezni a következő állásinterjún! A következő stratégia segíthet a felmerülő helyzet leküzdésében.

Meséld el, hogy mi az, amit tanultál az eddigi munkáid során. Mondd el, hogy az eddig munkáid hogyan segítettek abban, hogy megformáld azt, amit egy munkahelytől és egy adott pozíciótól vársz.

Fókuszálj a jó tapasztalatidra. Ha azért hagytad ott az előző munkahelyed, mert rosszul bánt veled a főnököd, akkor próbálj meg nem túl savanyúnak tűnni a történtek miatt. Egy toborzónak sem szimpatikus, ha valaki negatív, főleg akkor amikor interjúztatnak. Inkább mondj valami olyasmit, hogy úgy érezted félrevezettek azzal, amit a pozíciód valójában jelentett, vagy azt, hogy már az elején érezted, hogy az értékeitek nem egyeztek egymáséval. Irányítsd a beszélgetést a jövőre, emeld ki, hogy olyan munkahelyen szeretnél dolgozni, ahol igazán fejlődhetsz. Aztán pedig mondd el, hogy az adott cég miért lenne tökéletes számodra.

Akármennyire is ott szeretnéd hagyni a munkahelyed, vagy ha csak újdonságra vágysz, nem jó ha túlzásba viszed a job hopper-kedést, csak várj addig, amíg reális lenne elmondanod magadról azt, hogy egy új készséget tanultál az adott cégnél töltött idő alatt, vagy olyan tapasztalatiot szereztél, ami jól jön az új munkahelyeden.

Csak éveket írj az önéletrajzodba, hónapokat

Ne írj hónapokat az önéletrajzodba!

Példa:

Cég Y, Budapest

 2018 július – jelen

Cég X, Pécs

2017 október – 2018 március

Hónap nélküli leírás:

Cég Y, Budapest: 2018 – jelen

Cég X, Pécs: 2017 – 2018

Jó okok, amikkel megmagyarázhatod amiért ott hagytad a munkahelyed

Két változás is történt, az második variációban összehúztuk a helyszínt és az időtartamot egy sávba, ugyanis így kevésbé feltűnőek. A második változtatás pedig a hónapok eltűntetése. Így eltüntettük azt, hogy valójában csak fél évet dolgoztunk a Cég X nevű munkahelyen, és a 4 hónapos álláskereséssel töltött időszak is eltűnt.

Példa mondatok, amik elfogadható okok a munkahelyed váltására

A főnököd elment, és a vállalati kultúra megváltozott

A pozíciód megváltozott, vagy mássá alakult át, mint amibe beleegyeztél

Elérted a ’mennyezetet’ és már nem tudtál fejlődni

Kaptál egy jobb, vonzóbb állásajánlatot, amit hülyeség lett volna nem elfogadni (a legtöbb munkáltató ezt elnézni, ha egyszer megtetted a karriered során

Úgy döntöttél, hogy elvégzed a mester képzést, hogy segítsd a karriered a jövőben

Családi vagy magánügyi probléma lépett fel, ami miatt ott kellett hagynod a munkádat

Fotó: Envato

H I R D E T É S