inflacio, munkavallalo, vosz, ber
Fotó: Envato

Infláció: aggódnak a szakszervezetek, nyugtatnak a munkáltatók

blank
blank

H I R D E T É S

Évközi béremelést szeretnének a munkavállalói érdekképviseleti szervezetek, azonban a munkáltatók szerint őket is sújtja a magas infláció, ez pedig így egy ördögi kör lehet.

Többek között ez derült ki abból a két interjúból, amit a Klubrádió készített Mészáros Melindával, a LIGA Szakszervezetek elnökével és Perlusz Lászlóval, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkárával.

Mint azt Mészáros Melinda kifejtette, bár korábban 3,4%os béremelésben állapodtak meg 2022-re, később ez átlagosan 13-15%-os bérfejlesztést eredményezett, miközben a hazai munkavállalók kb. egyharmada stagnáló bérekre számíthat továbbra is. A szakszervezeti vezető szerint ha a vállalkozások versenyképessége nő, márpedig erről lehet hallani, akkor a magas infláció miatti bérkompenzáció is megvalósulhat. – Míg nálunk az alapvető élelmiszerek árai nőttek drasztikusan, a környező országokban az energiaárak – tette hozzá a LIGA Szakszervezetek elnöke. – A pörgő gazdaság és növekvő GDP mellett joggal várhatják el a munkavállalók, hogy a bérüket kompenzálják a rendkívül magas infláció miatt.

Ennél azért óvatosabb a munkáltatók tömörítő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Perlusz László szerint az valóban tény, hogy a háború még nem éreztette hatását az első negyedévben, azonban az infláció és a piaci kényszerítő hatások miatt nem elképzelhetetlen a további béremelés.

– Azonban azt ne felejtsük el, hogy a béremelések nyomását erősíti a munkaerőhiány, különösen a turisztikai ágazatban, és az energiaárak drasztikus emelkedése is visszafogja a bővülést, kivált a termelői szektorban és az alapanyaggyártásban – mondta Perlusz László. – Márpedig minden határon túl nem lehet növelni a béreket, mert akkor a vállalkozásoknak is emelni kell a piaci árakon, amelyek eképpen ugyanúgy hozzájárulnak az infláció növekedéséhez.

A VOSZ főtitkára hozzátette, ha az év második felében lassulni fog az áremelkedés, jó lehet 2022, azonban inkább a jövő évvel kapcsolatban lenne már optimista,de ennek az is a feltétele, hogy a háború békével, véget érjen.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Fotó: Envato

H I R D E T É S