hőmérséklet, iroda, egészség, veszély
Fotó: Freepik

Tényleg veszélyes a 18 fokos hőmérséklet az irodában?

blank
blank

H I R D E T É S

Számos cikk született arról, hogy ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani, ezzel szemben csak 18 fokos hőmérséklet lenne engedélyezett az állami intézményekben. Legalábbis a legutóbbi Kormányinfón erről beszélt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mindez azonban számos kérdést felvet, egyebek között, hogy milyen egészségügyi és hatékonysági kockázatokat jelent valójában az irodai hőmérséklet? Cikkünkben most ennek jártunk utána. 

Mit mondanak a jogszabályok?

A helyiségek és terek hőmérsékletét a 3/2002 (II.8.) SzCsM-EÜ együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről c. rendelet 7.§ szabályozza, továbbá annak 2. számú mellékletének 1. táblázata tartalmazza a számunkra releváns információkat. E szerint szellemi munka esetében a hideg évszakban 20-22°C léghőmérséklet, meleg évszakban pedig 21-24°C léghőmérséklet az elfogadható. 

Hidegebb hőmérsékletnél csökken a gondolkodás és a kreativitás

A Cornell University kutatói végezték el azt a kutatást, ahol olyan klasszikus irodai dolgozókat vizsgáltak, akik számítógép előtt ülnek. Az eredmények azt mutatták, hogy 25 fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték és a gépelés során 10 százalékos hibaaránnyal dolgoztak. Ennél jóval hűvösebb, 20 fokos környezetben viszont a munkaidő alig több mint felében használták a klaviatúrát, a hibaarány pedig 25 százalékra emelkedett. Ennek tükrében továbbgondolhatjuk, hogy mit jelent a maximum 18 fokos hőmérséklet egy számítógépe előtt ülő ember esetében: egyértelműen és drasztikusan romlik a teljesítménye..

A koncentráció helyett a test melegen tartásán dolgozik a szervezet

A hatékonyságromlás oka, hogy ha valaki fázik, a szervezetének több energiát kell a test melegen tartására fordítani, így kevesebb energiája marad arra, hogy koncentráljon, gondolkodjon, és arr, hogy kreatív legyen. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a teljesítmény ilyen csökkenése óránként és alkalmazottanként 10 százalékos többletköltséget jelent a munkáltatók számára. A teljes kutatásból az állapítható meg, hogy, a feladat jellegétől is függ, hogy mi az ideális hőmérséklet. A relatíve magasabb hőmérséklet kedvezőbb lehet a kreatív gondolkodást igénylő munkát végzők számára.

A hűvösebb, 20 fokos környezet éberebben tarthatja az ismétlődő vagy monoton tevékenységet végrehajtó dolgozókat. 

Az ízületi fájdalom kockázata

Vannak olyan feltételezések, hogy a hideg besűríti az ízületeiben lévő folyadékot, és ez fájdalmasabbá teszi a mozgást. Ezenkívül, ha a térdében csontritkulásban szenved, a fizioterapeuták gyakran javasolnak hő- és jégkezelést, ami arra utal, hogy az ízületekre hatással van a hőmérséklet változása. A szakemberek azt javasolják, hogy ha alacsonyabb a hőmérséklet az irodában, akkor próbáljunk meg mozogni. A mozgás segít az ízületek kenhető állapotban tartásában, az izmok pedig erősek maradnak, így azok megvédik az ízületeket a megterheléstől. Fontos ügyelni a testsúlyunkra is, hogy az ne kússzon felfelé, mivel ez jobban megterheli az ízületeket. 

Szerző: K.T.
Fotó: Freepik

H I R D E T É S