bér, fizetés, szép kártya, juttatás
Fotó: Freepik

Mit kaphatunk a cégtől a bérünkön kívül?

blank
blank

H I R D E T É S

Távmunka, SZÉP-kártya, bérelőleg és egészségbiztosítás: ezek a legnépszerűbb kedvezmények az utóbbi években, amelyeket a vállalatok az új alkalmazottak bevonzására kínálnak. Néha azonban számíthat a jó kávé vagy a kisállat-biztosítás is..

Az aláírási bónuszokat 2021-ben még nagylelkűen kínálták a tehetségek vonzására, de 2022-ben a munkáltatók visszavettek, ehelyett az általános kompenzációra, és az alapbér-emelésre összpontosítanak. Népszerűbb lett viszont a világ munkaerőpiacán a bérelőleg, ami egyre nagyobb teret nyer az emelkedő infláció miatt. Az igénylő munkavállalók általában két héttel, vagy akár egy hónappal előre kérik a fizetést olyan cégeknél, ahol van erre lehetőség.  Közkedvelt a távmunka is, általában ez az egyik első olyan „juttatás”, amelyet a vállalatok kínálnak. És bármennyire is viccesnek tűnhet a háziállat-biztosítás, például az USA-ban ma már nagyon gyakori, hogy az emberek biztosítási kötvényeikben külön háziállat-biztosítást kötnek..

Magyarországon is van élet a SZÉP-kártyán túl

Bár a SZÉP-kártya is nagyon fontos lehet, a mai felhozatal már jóval tágabb képet mutat a hazai cégeknél is. A teljesen adómentes juttatások között megtalálhatjuk az óvodai és a beiskolázási támogatást, valamint számos kulturális szolgáltatásra, vagy sportrendezvényre nyújtható belépőt vagy bérletet is. 2022-től teljesen adómentes lehetőség a kerékpár használatba adása, és szintén új a „rezsiátalánynak” hívott lehetőség is. Ezt a távmunkában dolgozók vehetik igénybe a megnövekedett rezsiköltségeket ellensúlyozására. Nem teljesen adómentes, de kedvező adózású juttatások közé tartozik a magán egészségpénztári hozzájárulás, magán egészségügyi szolgáltatás, az önsegélyező pénztár vagy a biztosítások.

Ingyenes étkezés, jó kávé

Természetesen ezeken kívül is számtalan lehetősége van egy cégnek, ha béren kívüli juttatásokat szeretne nyújtani. A legnépszerűbbek az ingyenes étkezés, vagy a „jó kávé”, vagy hivatalos megnevezéssel a „melegital-fogyasztás”. Béren kívüli juttatás lehet például a munkavállaló szülinapjára adott szabadnap, vagy a karácsonyi ajándék is. Sokszor ezek nem is jelentenek aktív költséget, mégis sokat számítanak a jelenlegi kiélezett helyzetben.

Szerző: K.T.
Fotó: Freepik

H I R D E T É S