karácsonyi bónusz, juttatások, évvégi bónusz
karácsonyi bónusz, juttatások, évvégi bónusz

Karácsonyi juttatások – ki tartozik a szerencsések közé?

blank
blank

H I R D E T É S

A karácsonyi bónuszok, vagy egyéb juttatások igencsak jól jönnek az ünnepek előtt, főleg ha ilyen mértékű az infláció, mint nálunk. Egy tavalyi felmérés szerint azonban a magyar munkavállalók mindössze 46 százaléka részesül rendszeresen béren kívüli juttatásban és még ők is elégedetlenek ennek mértékével.

A munkavállalók kevesebb mint fele kap jutalmat

A tavaly készült átfogó kutatásban több mint 1200 munkavállaló vett részt, fele-fele arányban férfiak és nők. A megkérdezettek 44 százaléka a közszférában dolgozik, 39 százaléka a versenyszférában, 17 százaléka pedig a nonprofit szektorban. Kétharmaduk nyilatkozott úgy: nem elégedett a kapott cafeteria mértékével. Az idei évről nem készült felmérés, de gyaníthatóan azóta sem javult a helyzet.

Több mint egymilliós átlagos karácsonyi bónusz – Németországban

Örülhetnek azonban a németek, hiszen a németországi kollektív szerződés hatálya alá tartozó munkavállalók 85,7%-a kap karácsonyi jutalmat 2022-ben. A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a kollektív szerződés hatálya alá tartozó munkavállalóknak fizetett átlagos karácsonyi jutalom 2022-ben bruttó 2747 euró (mintegy 1 millió 150 ezer forint) lesz. Ez 2,6%-os növekedést jelent 2021-hez (2677 euró) képest. 

Nem minden karácsonyi juttatás adómentes

A cégeknek érdemes azonban figyelnie arra, hogy nem minden karácsonyi juttatás adómentes! Nem mindegy, hogyan adományozza a juttatást a munkáltató, mert bizonyos esetben a munkavállalónak is adókötelezettsége keletkezhet. Az MTI összeállítása szerint a karácsonyi rendezvények időszakában a cégeknek és a munkavállalóknak is figyelniük kell arra, hogy bizonyos ajándékok vagy rendezvények után adót kell bevallani és megfizetni. 

Így jutalmazhatnak minket adómentesen

Adómentesen adható juttatás lehet egy koncertjegy, egy bérlet, tipikusan valamilyen szilveszteri vagy karácsonyi koncert, de adható sportrendezvényre belépő vagy bérlet is. Az adómentesség értékhatára a mindenkori minimálbér összege, az idén 200 ezer forint – hívta fel a figyelmet a szakmai igazgató, kiemelve, hogy az ajándékot nem lehet utalvány formájában juttatni, valamint nem lehet visszaváltható.

Lehetősége van a munkáltatónak év közben egy alkalommal úgynevezett egyes meghatározott juttatásként ajándékot adományozni a munkavállalóknak. Nagyon fontos viszont, hogy hogyan teszi ezt a cégvezetés, hiszen adókötelezettsége keletkezhet még a munkavállalónak is. Egyes meghatározott juttatásként évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig (idén 20 ezer forint) adhat ajándékot a munkáltató a munkavállalónak, ennek adózása a munkáltatót terheli. 

50 ezer forintig adható ajándék

Abban az esetben, ha az ajándék átadására például egy karácsonyi vacsorán kerül sor, akkor a minimálbér 25 százalékáig adható (az idén 50 000 forintig), szintén a fenti adózás mellett. Amennyiben viszont meghaladja ezt az összeget az ajándék értéke, akkor már a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelmének minősül, és így szja-t (15 százalék) és társadalombiztosítási járulékot (18,5 százalék) kell a munkavállalónak megfizetnie.

Amikor a munkatársak különböző ajándékokkal lepik meg egymást

Az szja törvény értelmében ez az ajándékozás teljesen adómentes, mindaddig, amíg az ajándék nem valamiféle ügylet ellenértékeként szolgál (szolgáltatásnyújtásra vagy termékértékesítésre, illetve ezekkel összefüggésben történik), az már nem adómentes – figyelmeztet az ICT Európa Finance Zrt. szakértője.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S