muegyetemi-allasborze, allaskereses, munkaeropiac, homeoffice
muegyetemi-allasborze, allaskereses, munkaeropiac, homeoffice

Mérnökök és informatikusok, szevasztok! Hol vagytok?

blank
blank

H I R D E T É S

Március 22-én és 23-án, több mint 140 kiállítóval, valamint közel 1200 állásajánlattal rendezték meg az 51. Műegyetemi Állásbörzét. Nincs meglepetés, a legtöbb állásajánlat villamosmérnököknek, informatikusoknak és gépészmérnököknek szólt.

Hibrid eseményt szerveztek

A járványhelyzet miatt, és az elmúlt évek tapasztalata alapján idén is hibrid, online és jelenléti formában várták az érdeklődőket. Az online térben a vállalati szférában leginkább elterjedt és a távoktatásban is használt Microsoft Teamsen keresztül jöttek létre az interaktív kapcsolatok. A kiállítói csatornákra a rendezvény weboldalán keresztül jelentkezhettek be az álláskeresők, de ezen kívül csetelhettek, beszélhettek is a vállalatok képviselőivel, illetve a platform videóinterjú lebonyolítására is alkalmat biztosított.

A legkeresettebb szakmák

A legnagyobb kereslet idén is a villamosmérnökökre (111) van. Gépészmérnököt 96 cég keres, míg mérnökinformatikusokat 94 cég szeretne alkalmazni. A villamosmérnöki és informatikai karon végzett hallgatókat további 120 cég keresi különböző pozíciókba, de sokan szeretnének mechatronikai mérnököket, építészmérnököket, szerkezet-építőmérnököket, valamint műszaki menedzsert, pénzügy és számviteli szakembert, gazdálkodás és menedzsment szakembert, járműmérnököt, vegyészmérnököt és alkalmazott matematikust is foglalkoztatni.

Pandémia után is marad a home office

A gyártóiparon és a turizmuson kívül gyakorlatilag minden egyéb szegmensben továbbra is adott a lehetőség az otthoni munkavégzésre, sőt, sok cégnél teljes munkaidőben home office-ban dolgoznak az alkalmazottak. A Műegyetemi Állásbörze szervezői által készített friss felmérés szerint várhatóan a pandémia után is marad a home office rendszere. A közvélemény-kutatásban megkérdezett munkáltatók többsége az adókedvezmények hatására sem tervezi növelni a 25 év alattiak számát a cégnél, ám többen vélik úgy, hogy sokkal nehezebb a pandémia kirobbanása óta megfelelő jelöltet találni egy-egy pozícióra. A felmérésben több száz céget, köztük 100 börze kiállítót, IT-cégeket, a turizmusban érdekelt vállalatokat, továbbá marketinges és jogi tanácsadással foglalkozó cégeket kerestek meg.

A Műegyetemi Állásbörze szervezői második felmérése, amelynek célja a munkavállalói igények felmérése volt. A válaszadók zöme 21 és 30 év közötti budapesti lakos. A felmérés számos meglepő és kevésbé meglepő tényt tárt fel.

A munkáltatói és munkavállalói kutatás eredményeit ezekben a cikkekben publikáltuk:

H I R D E T É S