munkaeropiac, kulfoldi munka, nemetorszag, munkavallalo
Fotó: Envato

Külföldi munkavállalás: ezt kell tudnod Németországról!

blank
blank

H I R D E T É S

A német munkaerőpiacnak jól képzett nőkre és férfiakra van szüksége – azaz szakképesítéssel (diploma, szakképzés) rendelkező emberekre.

Munkaerőpiac, munkavállalás

83,1 millió lakosával Németország a negyedik legnagyobb nemzetgazdasággal és ipari bázissal rendelkezik a világon, és a harmadik legnagyobb exportállam. Németország az autóiparban, a vegyiparban és az elektronikai ágazatban tevékenykedő jelentős vállalatairól híres. Ezek közül a Volkswagen, a Daimler, a BMW (minden autóipar), a BASF (vegyipar) és a Siemens (elektronika) a fő globális szereplők.  2020 decemberében 33,69 millió ember dolgozott. Az előző évhez képest a legtöbb tartományban csökkent a társadalombiztosítási járulékköteles munkavállalók száma, többségük Saar-vidéken (-1,1 %). Schleswig-Holsteinben a foglalkoztatottak száma ténylegesen magasabb volt, mint az előző évben (+ 0,7 %).

A német munkaerőpiacnak jól képzett nőkre és férfiakra van szüksége – azaz szakképesítéssel (diploma, szakképzés) rendelkező emberekre. Azokban a szakmákban, amelyekre különösen nagy a kereslet, jó lehetőségek vannak a külföldi szakmunkások számára.

Főleg ezekben a szakmában keresnek munkavállalókat Németországban

Orvos: a jó kereseti lehetőségek és az ezzel járó magas társadalmi státusz ellenére egyre nagyobb az orvoshiány a magánpraxisokban, esetenként pedig a klinikákon, különösen a vidéki területeken.
Követelmények: a jelentkezőknek elismerési eljáráson kell részt venniük, de a külföldön ezzel egyenértékű képesítést szerzett orvosok nemzeti engedélyt kapnak a németországi orvosi tevékenység végzésére.

Ápolók: rengeteg állás áll rendelkezésre ápolónők és egészségügyi szakemberek számára. Szakképzett személyzetre van szükség a kórházakban, idősotthonokban és egyéb gondozási intézményekben.
Követelmények: Bárki, aki származási országában ápolónői képesítéssel rendelkezik, kérheti annak elismerését Németországban. Orvosi alkalmasság és német nyelvtudás szükséges, tartománytól függően B2 vagy B1 szintig.

Mérnökök: Németország ipari nemzetként rengeteg karrierlehetőséget és jó kereseti lehetőséget kínál a mérnökök számára. Erős kereslet mutatkozik a villamos- és építőmérnöki, a gépészeti és a járműgyártási szakemberek iránt. Jelenleg azoknak a diplomásoknak van lehetőségük, akik más területekről szeretnének átlépni.
Követelmények: bárki, aki a németországinak megfelelő szakmai képesítéssel rendelkezik, jogosult mérnökként/mérnöki tanácsadóként való elismerésre.

IT-szakemberek és informatikusok: a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) területén is bőséges az üresedés, mind a magánszektorban, mind az állami kutatóintézetekben.
Követelmények: a Központi Külföldi Oktatási Hivatalban (ZAB) a külföldi STEM végzettségűek egyetemi diplomájukat német diplomával egyenértékűnek nyilváníthatják.

Különös kereslet mutatkozik még az önkormányzati és egyházi óvodák gyermekgondozóira, a fuvarozó cégek és önkormányzati intézmények sofőreire, szakácsokra, élelmiszeripari szakemberekre (hentesek, pékek) és mezőgazdasági dolgozókra.

A következő kategóriákban jelenleg több az üresedés, mint a képzett munkanélküliek száma Németország-szerte, és nagy szükség van szakképzett munkaerőre

  • Idősek gondozása
  • Egészségügy, ápolás, sürgősségi ellátás, szülésznői ellátás
  • Vízszerelési, csatornázási, fűtési és légkondicionálási tevékenységek
  • Energetikai tervezés
  • Mozdonyvezető
  • Adótanácsadó
  • Mechatronika és automatizálás
  • Földmérés és térképészet
  • Nem orvosi kezelés és alternatív gyógyászat
  • Orvosi, ortopédiai és rehabilitációs technológia

Kulturális és társadalmi élet

Németországra jellemző a Kneipen [kocsma], amelyek némelyikében kisebb kiállítások, színházak, zenei pincék és revüklubok találhatók. Az „alternatív” művészeti szcéna gyakran bennük zajlik, távol a főbb művészeti és kulturális intézményektől. Az ismerősei közül bennfentesek adják meg a megfelelő címeket. Nyáron különösen nagy népszerűségnek örvendenek a sörkertek és a borozók, ahol késő estig el lehet ülni. Mindenképpen el kell menni a különböző nyilvános fesztiválokra, mint például a Fasching vagy a Karneval télen, az utcai fesztiválokra nyáron, és a sör- és borfesztiválokra ősszel.

Szállás

A németek több mint fele bérelt lakásban él. Ellentétben sok más EU-ország helyzetével, Németországban a lakásokat általában bútorozatlanul adják ki. Nehéz olcsó bérelt szállást találni, különösen az agglomerációkban. A bérleti díjak olyan nagyvárosokban a legmagasabbak, mint München, Frankfurt am Main, Stuttgart, Hamburg vagy Düsseldorf. Kisvárosokban, vidéken és Kelet-Németország városaiban lényegesen olcsóbbak. A bérleti díjon kívül a rezsiköltséget, valamint a saját víz-, villany- és fűtésfogyasztást is fizetni kell. Havi bérleti díjának körülbelül 25%-át kell erre a célra fordítania. A bérleti díjat havonta előre kell fizetni a bérbeadónak.

Édesanyák védelme

Az anyaság védelméről szóló törvény [Mutterschutzgesetz] a várandós nőket és anyákat elsősorban az elbocsátás ellen, és a legtöbb esetben a jövedelem átmeneti csökkentése ellen is védi. Emellett a foglalkoztatási tilalom védi az anya (leendő) és a gyermek egészségét a munkahelyi veszélyekkel szemben. Az anyasági védelem időtartama elvileg az esedékesség előtt 6 héttel kezdődik és általában a gyermek születése után 8 héttel, illetve orvosilag koraszülés és ikerszülés esetén a születés után 12 héttel ér véget.

Szabadság

A törvény által előírt minimális szabadságjog évente 24 munkanap (a szabadságról szóló szövetségi törvény [Bundesurlaubsgesetz]). Egyes csoportokra, köztük a 18 év alatti fiatalokra és a fogyatékkal élőkre speciális szabályok vonatkoznak.

A kollektív szerződések a legtöbb munkavállaló számára 30 munkanapos szabadságot írnak elő. Egy személy fizetése továbbra is teljes egészében ebben az időszakban jár. Bárki, aki folyamatosan nehéz vagy veszélyes munkát végez, általában további szabadságot kap. Egyes kollektív bérmegállapodások a magánélet bizonyos eseményeire vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak. Egyes szervezetek például egyéni és további különleges szabadságot biztosítanak házasságkötés, közeli hozzátartozó halála esetén vagy költözés esetén, ha Önt más helyre helyezik át. A teljes szabadságra való jogosultság csak a munkaviszony 6 hónapos fennállása után keletkezik. A munkaszüneti napokon elvileg tilos dolgozni, ez alól van néhány kivétel. Az egyes szövetségi államok [Feiertagsgesetz] munkaszüneti törvényei [Feiertagsgesetz] határozzák meg az ünnepnapok dátumát ezekben a tartományokban.

Az alkalmazottak továbbképzésük céljából oktatási szabadságot vehetnek igénybe. A tartományoknak saját törvényeik vannak az oktatási szabadságról, amelyek szabályozzák a munkából származó fizetett szabadságot. Ezt felhasználhatja saját állampolgársági oktatásához, nyelvtanfolyamokhoz (pl. „Német mint idegen nyelv”) vagy szakmai továbbképzéséhez. Ami az éves szabadságot illeti, már korán meg kell állapodnia a munkaadójával a tanulási szabadságról.

Forrás: EURES
Fotó: Envato

H I R D E T É S