munkaeropiac, munkavallalo, allaskereses, munkanelkuliseg
Fotó: Envato

Visszatért a munkavállalók optimizmusa a járvány után

blank
blank

H I R D E T É S

– A járvány előtti szinten áll a magyar munkavállalók optimizmusa – közölte a BNP Paribas Cardif Biztosító a Mediánnal közös munkaerőpiaci kutatása alapján.

A közlemény szerint 2022 első negyedévében a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 78 pont volt, amely 3 pontos emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A BNP Paribas Cardif Biztosító a Mediánnal közösen 2014-ben alkotta meg az indexet, hogy mérni lehessen, mennyire stabil a munkaerőpiac a munkavállalók szemszögéből. Az index 1200 ember személyes megkérdezésén alapul, a minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet.

A közleményben kifejtették,

a két évvel ezelőtti kora tavaszi időszak mélypontjához képest fokozatosan erősödik az optimizmus, a munkavállalók 72 százaléka egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy egy éven belül elveszítheti az állását.

A válaszadók 48 százaléka mondta, hogy

a háztartása legfeljebb három hónapot tudna átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén, 17 százalék szerint kevesebb, mint egy hónapot, 23,5 százalék állította, hogy több mint egy évet is kibírna.

A megélhetési költségének alternatív forrásaival kapcsolatban a válaszadók 69 százaléka szerint marad valaki a háztartásban, akire támaszkodhatnak, 66 százalékuk állította, hogy kölcsön tudna kérni olyan családtagtól, rokontól, akivel nem lakik közös háztartásban, 53 százalékuknak barát tudna segíteni.

A felmérés szerint a megkérdezettek 24 százaléka már vagy rendelkezik, vagy a jövőben hajlandó lenne olyan típusú biztosítási konstrukciót kötni, amely munkanélküliség esetén anyagilag is kisegítené.

Forrás: MTI
Fotó: Envato

H I R D E T É S